Innovatie dit jaar grootste uitdaging voor mkb-productiebedrijven

Innovatie als uitdaging

Het aantal ondernemers dat innovatie ziet als grote uitdaging is verder gegroeid van 48 procent vorig jaar naar 51 procent dit jaar. Mogelijk speelt de beperkte tijd die ondernemers kunnen besteden aan de core business daarbij een rol. Uit het onderzoek blijkt dat voor 32 procent (24 procent vorig jaar) het een uitdaging is om genoeg tijd over te houden voor de kernactiviteiten van het bedrijf, terwijl daar de boterham mee wordt verdiend. Toch zijn de verwachtingen voor dit jaar positief en verwacht één op de twee ondernemers dit jaar een groei door te maken.

Kosten als uitdaging

Een tweede uitdaging van mkb-productiebedrijven dit jaar zijn de kosten. Ondernemers hebben meer moeite om facturen tijdig betaald te krijgen (36 procent) en voorraadbeheer efficiënter te maken (36 procent). Vorig jaar was dat in beide gevallen nog 27 procent. Meer dan eenderde (34 procent) geeft aan orders soms niet tijdig uit te kunnen leveren doordat er minder materialen in huis blijken te zijn dan gedacht. Dit heeft consequenties voor de business, want volgens 31 procent van de respondenten verliest het bedrijf een klant als er te laat wordt geleverd.

Ruimte voor verbetering

Volgens Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact, toont het onderzoek aan dat er veel ruimte voor verbetering is in de productiesector. Hoewel de marktomstandigheden zijn verbeterd, dienen bedrijven toch eerst kritisch naar de eigen organisatie te kijken. “Efficiënte bedrijfsprocessen hebben een positieve invloed op de prestaties van een bedrijf. Het is dus zaak om eerst de huidige bedrijfsvoering onder de loep te nemen en te beoordelen welke processen kunnen worden verbeterd.”

Oplossingen in de cloud

De Jong vervolgt: “We zien dat steeds meer ondernemers gebruikmaken van cloud-oplossingen voor bijvoorbeeld boekhouding, voorraadbeheer en offertes. Ik zie dagelijks ondernemers die initiatieven in de cloud ontplooien. Ook in de productiesector. Zoals bijvoorbeeld EPAC, een snelgroeiend assemblagebedrijf voor elektronica. Zij maken printplaten met soms wel 100 verschillende elementen. Gezien de logistieke complexiteit is het voor EPAC van groot belang dat alles in de keten gesmeerd verloopt. Met Exact Online hebben zij alles binnen de keten gekoppeld: van artikel, stukprijs en voorraad tot administratie, facturatie etc. En dankzij de beschikbaarheid in de cloud hebben zij meer overzicht en structuur gekregen en kunnen ze veel efficiënter werken. Zo is bijvoorbeeld de productie gekoppeld aan de administratie en is van elke werkorder de status en het aantal gemaakte uren te zien.”

www.exact.com 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

20 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago