Met de inzet van nu al bekende medisch-technologische innovaties 40 procent van het voorziene arbeidstekort kan worden opgelost. Dit concludeert onderzoeksbureau Boer & Croon in het visiedocument ‘1001 Zorgoplossingen, de belofte van de medische technologie’, dat in opdracht van de Vereniging FME-CWM en tien van haar partners is uitgewerkt.
Het Centraal PlanBureau (CPB) heeft becijferd dat het aandeel van de gezondheidszorg in de economie met de huidige groeicijfers binnen twee decennia tot ver boven de twintig procent stijgt. Bij ongewijzigd beleid heeft de zorg over vijftien jaar 400.000 extra werknemers nodig. FME-voorzitter Jan Kamminga: ‘De geluiden zijn alarmerend. Bij ongewijzigd beleid komen we binnen 25 jaar honderdduizenden ‘handen aan het bed’ tekort. De zorg wordt een ongekende factor in onze economie. Intussen vergrijst onze samenleving en neemt het beroep dat we op de zorg doen verder toe.’
Daarom heeft FME, samen met tien brancheverenigingen, het initiatief genomen de urgentie voor het gebruik van technologische oplossingen voor de zorgsector te benadrukken met de lancering van de campagne ‘1001 Zorgoplossingen’. In dit kader heeft Kamminga op 29 augustus aan minister Edith Schippers van VWS het magazine ‘1001 Zorgoplossingen, Yes We Care’ aangeboden. Op hetzelfde moment is de website http://www.1001zorgoplossingen.nl/ live gegaan.
Het magazine bevat, naast een aantal inhoudelijke interviews, een groot aantal praktische kostenbesparende oplossingen die nu al beschikbaar zijn. Met de publicatie ‘1001 Zorgoplossingen’ roept de medisch-technologische industrie minister en politiek op om innovatie en het gebruik van deze oplossingen te stimuleren. ‘Dat technologie de zorg duur zou maken, is een grote misvatting. Het is een investering die juist tot enorme besparingen leidt’, voegt Kamminga toe. Hij wordt hierin gesteund door hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot, die stelt dat er voldoende medische technologie beschikbaar is om nu al grote winst te boeken. Maar het schort aan het gebruik ervan.
De minister bevestigt de noodzaak van innovatie in de zorg en merkt op: ‘Innovatie komt zelden in plaats van; het komt er bovenop. Wij moeten met alle betrokken zorgpartijen samenwerken om een juiste afweging te maken over wat we doen en waar we mee stoppen’, aldus de minister.
Tien
1001 Zorgoplossingen is een initiatief van Vereniging FME-CWM in samenwerking met Diagned, FHI, Koninklijke Metaalunie, NEFEMED, NIVO, Uneto-VNI, GAIN, Holland HealthTech, Firevaned en Indent.
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…