Innovatieve maakbedrijven onvoldoende beschermd tegen ketenrisico’s

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Verzekeringsmakelaar Howden Nederland ziet een steeds groter wordende risicokloof ontstaan tussen opdrachtgevers en toeleveranciers in de innovatieve maaksector.

Er ontstaat een steeds grotere kloof tussen de risico’s die bedrijven lopen en de dekking die verzekeraars nog willen bieden.

Howden Nederland waarschuwt ervoor dat de risicokloof tussen bedrijven met grip op hun risico’s en bedrijven zonder adequate bescherming ertoe kan leiden dat kerngezonde ondernemingen van de ene op de andere dag omvallen. Dit raakt niet alleen het getroffen bedrijf, maar heeft impact op de hele waardeketen—van leveranciers en verzekeraars tot consumenten.

In Nederland (met name in Brainport Eindhoven) zijn veel high tech maakbedrijven actief die sterk afhankelijk zijn van de complexe, internationale supply chains. Onzekerheid over aansprakelijkheid binnen de keten, maakt dat veelal kleinere toeleveranciers van grote internationale bedrijven onevenredig veel risico lopen.

Vaak zijn ze zich onvoldoende bewust van de omvang en de mogelijke impact van deze risico’s op hun bedrijfsvoering. Ook hebben ze beperkt toegang tot risicomanagement-instrumenten en gespecialiseerde verzekeringsproducten. In Brainport ligt de focus primair op innovatie, maar ontbreekt het regelmatig aan kennis over internationale contracten, aansprakelijkheid en de impact daarvan op de bedrijfsvoering — vooral in de start-up- en scale-upfase.

Risico’s nemen toe

In een nieuw internationaal  onderzoek, concludeert de Howden Group dat bedrijven tegenwoordig met meer risico’s te maken hebben dan ooit. Oorzaken zijn onder andere spanningen tussen landen, hoge energiekosten en kwetsbare aanvoerketens die vaak wereldwijd lopen. Daarbovenop komt de toename van natuurrampen en milieuschade door klimaatverandering.

Deze onzekerheden raken ook verzekeraars. De kosten voor verzekeringen en herverzekeringen stijgen, terwijl er minder geld beschikbaar is om nieuwe risico’s te verzekeren. Tegelijkertijd zorgen strengere regels en de verplichting om zowel financiële als maatschappelijke gevolgen van risico’s mee te wegen voor een verandering in hoe verzekeraars met risico’s omgaan.

Het gevolg: er ontstaat een steeds grotere kloof tussen de risico’s die bedrijven lopen en de dekking die verzekeraars nog willen bieden. In sommige gevallen is het zelfs niet meer mogelijk om een verzekering af te sluiten.

Kloof verkleinen

Lando te Molder CEO van Howden Nederland:  ‘Als business partner voor het Nederlandse bedrijfsleven helpen wij hen de risicokloof te verkleinen door een integraal inzicht te bieden in de verschillende directe en indirecte (keten)risico’s waaraan ze zijn blootgesteld. Daarbij onderzoeken we altijd eerst wat de mogelijke impact op de bedrijfsvoering kan zijn en welke maatregelen kunnen worden getroffen om die risico’s te voorkomen of te beperken.’

Wesley Stolzenbach, director Howden Office Eindhoven & Brainport region, vult ter illustratie aan: ‘Een toeleverancier van een grote high-tech machinebouwer in Brainport had de premie van zijn brandverzekering in een paar jaar tijd zien exploderen als gevolg van een snel gerealiseerde groei, grote voorraden en onvoldoende zicht op de kwaliteit en inrichting van de verzekerde locaties. Howden’s eigen risk engineeringsafdeling beoordeelde vervolgens alle productielocaties van de toeleverancier en gaf slimme, organisatorische en preventie-adviezen om het brandrisico drastisch te verlagen. Met een Business Impact Analyse  (BIA) werden naast de onderlinge financiële afhankelijkheden ook het toeleveranciers- en afnemersrisico opnieuw in kaart gebracht. Door inzicht te verschaffen in grote, vaak onderling afhankelijke risico’s kon de toeleverancier preventieve- en organisatorische maatregelen treffen waardoor de bedrijfsprocessen werden verbeterd en de premie van de brandverzekering met maar liefst dertig procent daalde. Win-win-win voor toeleverancier, de high-tech machinebouwer en de betrokken verzekeraars.’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *