Categories: Actueel

Innovatieve week op UTwente

Hieronder het World Technology Mapping Forum, de Red Engineers Challenge, de Entrepreneurial Day en het open huis van de Universiteit Twente. De organisatie lag in handen van Novel-T. Deze organisatie helpt startups en geeft scale-ups de ruimte om te groeien. Dat doet het door ondernemers toegang te geven tot kennis en verbindingen te zoeken op nationaal en internationaal vlak met wetenschappers, ondernemers en investeerders. De week werd gehouden van 18 tot 23 juni 2018.

Veel kennis

Het programma bestond uit inspirerende kennissessies bij ondernemers op het bedrijf en diverse masterclasses over bedrijfsinnovatie. Verder waren er verschillende verdiepingssessies over de kansen van nieuwe technologieën zoals blockchain, internet of things en onbemande systemen. Tijdens de praktisch ingestoken workshops hebben ondernemers inzicht gekregen in welke projecten en regelingen er zijn voor innoverende ondernemers. Ook was er volop gelegenheid om te netwerken.  

  

Innovatierede

Op de afsluitende dag, donderdag 21 juni, was keynote spreker Peter Wennink, CEO ASML, aanwezig om een innovatierede te verzorgen. Hij hield een inspirerend betoog over ASML, het entrepreneurschap en de verbinding met de klanten voor een volle collegezaal op de UTwente. ‘ASML was in feite een start-up van Philips, met zo’n dertig medewerkers gestart en nu tellen we 21.000 fte’s. De omzet zal naar verwachting in 2018 doorgroeien naar 10,5 miljard euro’, zo stelde Wennink. Verder ging hij in op de essentie van de samenwerking met de klanten. ‘Onze klanten kijken tien tot vijftien jaar vooruit, ze zien de ontwikkelingen, weten wat er gaat gebeuren en kijken dan of het, de machine, is te maken. Deze klantfocus is cruciaal voor ASML. Het gaat er uiteindelijk om de kosten per bit omlaag te krijgen.’ Op dit moment geeft de chipmachinebouwer veel ruimte aan open innovatie en aan start-ups. ASML heeft een eigen R&D afdeling die 6.500 fte’s telt.  

Jong ondernemerschap

Na de speech van Wennink werd de Van den Kroonenbergprijs uitgereikt. Dit is een prijs voor jong ondernemerschap die wordt toegekend aan een ondernemer met een aanwijsbare binding met de Universiteit Twente en die zich heeft weten te onderscheiden. De prijs ging naar het jonge bedrijf Athom dat de Homey heeft ontwikkeld. Stefan Witkamp en Emile Nijssen zijn de oprichters hiervan. Homey is een app waarmee alle apparaten in huis zijn te bedienen. Deze moeten hier overigens wel geschikt voor zijn.   

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

2 dagen ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

2 dagen ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

2 dagen ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

3 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

3 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

3 dagen ago