De fiberlaser lijkt in de Nederlandse plaatwerkindustrie een opmars te gaan maken. Het aantal geïnstalleerde fiberlasers groeit, de belangstelling is heel groot. Daarmee houdt de innovatiedrang qua laserbewerken in de plaatwerk echter ook wel een beetje op. Want laserlassen komt langzaam van de grond.
Sommigen noemen de laser het gereedschap van de 21e eeuw. Op Techni-Show 2014 laten meerdere exposanten specifieke lasertoepassingen zien. Naast het klassieke snijden, is dat ook het laserlassen.
Paul Hartgers, directeur van het Laser Applicatie Centrum, is verbaasd dat het lasersnijden al decennia lang een geaccepteerde en bewezen technologie is, maar dat er nog slechts enkele tientallen laserlasinstallaties in Nederland staan. “Dezelfde lasertechniek, maar in Nederland blijft het achter.” In opdracht van het applicatiecentrum onderzoekt PwC momenteel waarom deze technologie in Nederland achterblijft. Tijdens Techni-Show 2014 presenteert men de uitkomsten en laat het applicatiecentrum aan de hand van concrete toepassingen de voordelen zien. Paul Hartgers weet niet waarom er zo’n grote discrepantie bestaat tussen het toepassen van een laser in een snijmachine en in een lasinstallatie. De hoogte van de noodzakelijke investering kan niet de echte reden zijn, denkt hij. “Veel 6kW lasersnijmachines kosten ook 6 tot 9 ton.”
Fiberlaser: niet langer uitbesteden
Als het om de fiberlaser gaat, investeren Nederlandse bedrijven wel. Dat constateren zowel René Hazenberg van Amada als Erik Metternich van Bystronic Benelux. “In België komt de fiberlaser amper van de grond, in Nederland is de vraag geëxplodeerd”, zegt Metternich. Wat hem met name opvalt, is dat bedrijven die tot voor kort lasersnijwerk uitbesteedden, nu zelf investeren in een fiberlaser en het snijwerk weer in eigen huis gaan doen. Hij ziet daar drie redenen voor: de fiberlaser is energie- en onderhoudsvriendelijk; de laser is gemakkelijker in het gebruik dan een CO2-laser omdat de focusinstelling minder nauwkeurig luistert; en prijstechnisch klopt het verhaal. “De markt voor de fiberlaser heeft dan ook een enorm potentieel. Want ook loonsnijders zullen een of twee CO2-lasersnijders vervangen door een fiber.” Erik Metternich ziet de markt tevens groeien omdat je met de fiberlaser koper, messing en spiegelende materialen kunt snijden. In tegenstelling tot de andere aanbieders, ziet men bij Bystronic de lasermarkt nog groeien. “Onze klanten zitten nog volop in het werk, ik zie nog geen overcapaciteit.”
De presentatie van de resultaten van het onderzoek Versnelling invoeren van Laserlassen vindt plaats op donderdag 13 maart 2014. Dat gebeurt in een workshop op Techni-Show. Daarna toont het Laser Applicatie Centrum dagelijks demonstratiewerkstukken om de mogelijkheden en voordelen aan te tonen.