Ioniqa finalist voor Nationale Iconen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Tien innovatieve technologieën zijn genomineerd als finalist voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Een van de finalisten is Ioniqa uit Eindhoven met zijn chemische recyclingmethode van PET-afval. Het gaat bij de verkiezing om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Het kabinet zal in september bekendmaken wie de uiteindelijke winnaars zijn.

Voor de derde editie zijn in totaal 55 projecten ingediend. De onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers heeft nu tien innovaties geselecteerd en adviseert het kabinet bij het benoemen van de Nationale Iconen. De betrokken ondernemers en onderzoekers zijn uitgenodigd om de komende weken hun innovaties toe te komen lichten. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): ‘Het kabinet zoekt baanbrekende Nederlandse innovaties die op mondiaal niveau bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen. Onze ondernemers en onderzoekers hebben hierin een grote staat van dienst. Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth. De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de ambities van Nederland om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven.’

De tien Nederlandse innovaties die in de race zijn om de titel Nationaal Icoon te mogen dragen zijn: PET Upcycling (Ioniqa, Eindhoven): chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval; BiosparQ (Leiden): snelle en betaalbare diagnostiek van infectieziekten; Elemental Water Makers (Den Haag): duurzame watervoorziening via zon, zee en wind; Hiberband (Amsterdam): satellietnetwerk voor Internet of Things (IoT); Inreda Diabetic (Goor): kunstalvleesklier voor mensen met diabetes; Leadax (Wapenveld): het nieuwe lood: een volledig circulaire vervanger van lood; Lightyear (Atlas Technologies, Helmond): elektrische familieauto op zonne-energie; Oxycom Fresh Air (Raalte): natuurlijke luchtbeheersing in gebouwen ; PowerNEST (IBIS Power, Eindhoven): extra verdieping op pand combineert energie uit zon en wind; Smart*Light (Delft/Eindhoven): inventief mobiel instrument dat röntgenstraling genereert voor medisch-, materiaal- en kunstonderzoek.

De uiteindelijke winnaars zullen producten of diensten zijn waarmee Nederland in de wereld voorop loopt en waar bovendien een duidelijk verdienmodel achter zit voor de Nederlandse economie. Het kabinet zal de Nationale Iconen helpen hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium. De betrokken ondernemers en onderzoekers krijgen een ondersteuningsprogramma op maat en bovendien een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze kan toegang bieden tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland. In 2014 is de verkiezing voor het eerst georganiseerd en toen werden vier innovaties benoemd, namelijk gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle. Bij de tweede editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) uitverkozen.