Een robot moet altijd geprogrammeerd worden. Hierdoor denkt men vaak dat de robot economisch alleen voor grote series in te zetten is. Dat hoeft niet zo te zijn. Veel kleinere series door elkaar zijn goed te doen als deze repeterend zijn: eenmaal geprogrammeerd kan een robot de serie altijd snel opstarten en kan snel tussen series wisselen.
Omdat het nu steeds lastiger is voor bedrijven om vakmensen aan te nemen, komt robotisering weer onder de aandacht. Robots kunnen vakmensen wel vervangen, maar er zijn altijd vakmensen nodig voor het aansturen en programmeren van de robot en zijn omgeving. Voor een lasrobot bijvoorbeeld is altijd minimaal één goede lasser en één goede programmeur nodig. Vooral bij certificatie zijn toch vakmensen nodig die ook daadwerkelijk aanwezig zijn.
Veel robots worden ook ingezet om zwaar, saai en repeterend werk over te nemen. Daar zijn toch al geen vakmensen aan het werk. Voor de toekomst is robotisering wel een van de oplossingen om het tekort aan vakmensen op te vangen.
Lees en alles over robotisering in ons digitale magazine dat verschijnt op maandag 4 december. Vol met praktische tips, online tests, ervaringen van collega’s, video’s en nog veel meer.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…