Actueel

Is een skillspaspoort een optie voor de maakindustrie?

De arbeidsmarkt is dynamischer dan ooit: banen veranderen steeds sneller. Een deel van de beroepen die we over 10 jaar hebben bestaat nu nog niet eens. Mensen in onze bedrijven leren voortdurend nieuwe skills. Diploma’s zeggen dus steeds minder over wat iemand nou echt kan.

Skills (kennis, vaardigheden en houding) van een medewerker zeggen veel meer. Maar hoe weet je als werkgever welke skills iemand heeft? En hoe toon je als (potentiële) medewerker aan dat je bepaalde skills hebt?

Een skillspaspoort kan medewerkers en bedrijven daarbij helpen. Het geeft inzicht in wat mensen daadwerkelijk kennen en kunnen. Daarmee vergroot het de vijver aan potentiële kandidaten voor een functie. Daarnaast kan een skillspaspoort medewerkers meer zelfvertrouwen en regie over hun eigen loopbaan geven. Niet voor niets zien we overal initiatieven ontstaan rondom skills en het skillspaspoort.

Verkenning

Tegelijk is invoering van een skillspaspoort geen eenvoudige zaak. Er kleven best wat haken en ogen aan. FME en Koninklijke Metaalunie hebben daarom adviesbureau Boer & Croon gevraagd een verkenning te doen naar de eventuele introductie van een skillspaspoort voor de maakindustrie. Is het de moeite waard voor onze sector om ermee aan de slag te gaan? Boer & Croon interviewde ruim 20 centrale spelers in onze achterban en experts. Daarnaast deden zij uitgebreide deskresearch naar diverse initiatieven in binnen- en buitenland en de stand van het onderzoek. In het rapport beschrijven zij de kansen, uitdagingen en noodzakelijke randvoorwaarden voor een skillspaspoort voor de maakindustrie.

Hoe nu verder?

De beweging naar een skillsgerichte arbeidsmarkt is een belangrijke ontwikkeling en het biedt volop kansen voor onze bedrijven en medewerkers. Een skillpaspoort kan daar zeker behulpzaam bij zijn. We brengen daarom het skillspapoort in als thema voor de strategische agenda met de vakbonden. Graag willen we dit de komende jaren in samen verder verkennen.  

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

13 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago