Leon Manders, sales director bij het Nederlandse FNsteel, weet niets over de mogelijke interesse van het hiervoor genoemde Turkse pensioenfonds. ‘Ik weet dat een team van special managers van Ernst & Young en de Britse regering op zoek zijn naar geïnteresseerde partijen. Het is de intentie om geheel British Steel, dus inclusief FNSteel, te verkopen.’
Financial Times schrijft dat ‘mocht de overname door het Turkse pensioenfonds niet lukken, dan zou het concern in onderdelen kunnen worden overgedaan aan andere partijen.’ Ataer Holding, eveneens eigenaar van het Turkse staalconcern Erdemir, is in onderhandeling met de Britse regering over de overname van British Steel, aldus ingewijden. Er zijn echter nog wel enkele hobbels in de weg, zoals de EU-regels die de staatssteun aan bedrijven beperken. De overname door het persioenfonds zou betekenen dat er steun komt van de belastingbetaler, wat in strijd is met de Europese regels. Volgens een ingewijde zou er nog steeds ‘regel voor regel’ over de voorwaarden van de overeenkomst worden onderhandeld.
Liberty House, het Britse industriële conglomeraat van de Indiase staalmagnaat Sanjeev Gupta heeft een concurrerend aanbod gedaan. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de gekozen bieder binnen enkele dagen bekend te maken, maar het lijkt nu goed mogelijk dat deze uitspraak uitgesteld wordt.
Ingewijden geven aan dat British Steel de voorkeur geeft aan het Turkse bod. Hierbij zou de productie in Scunthorpe worden verhoogd en zou een kostenreductieplan, opgesteld door het huidige management, worden uitgevoerd. Verder gaven de ingewijden aan dat Ataer aangegeven zou hebben om op de lange termijn een nieuwe oven te bouwen en uiteindelijk de hele fabriek om te bouwen zodat deze kan draaien op gas in het volgende decennium.
De problemen bij British Steel begonnen in mei. Het Britse bedrijf had een tekort aan liquide middelen, mede veroorzaakt door de onzekerheid van de Brexit. Er werd een noodlening van dertig miljoen pond gevraagd aan de Britse regering, maar deze werd niet toegekend. Hierna werd het bedrijf in een procedure van ‘gedwongen liquidatie’ geplaatst door de rechter.
Het Nederlandse FNsteel maakt deel uit van British Steel. ‘We worden niet getroffen door de zogeheten ‘liquidatie’ van British Steel’, zegt Leon Manders, sales director bij FNsteel. ‘Wij hebben onze eigen financiering en winst- en verliesrekening en opereren als een stand alone onderneming binnen British Steel. We zijn voor een groot gedeelte wel afhankelijk van het staal dat we krijgen toegeleverd door British Steel. Tot nu toe gaan de leveringen van British Steel aan zijn klanten gewoon door en dus kan ook FNsteel aan zijn verplichtingen aan klanten blijven voldoen.’
FNsteel maakt van de door British Steel geleverde knuppels staal walsdraad en getrokken draad waarvan de klanten van FNsteel onder andere lagers, bouten, moeren en veren produceren, voornamelijk voor de automobielindustrie.
De wereldwijde staalproductie liet in oktober een stijging zien van 1,0 procent ten opzichte van…
De ambitieuze plannen van staalgigant ArcelorMittal om haar Europese fabrieken te vergroenen, komen voorlopig op…
Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in…
Specialist in AGV-oplossingen Kumatech heeft deze maand zijn eerste zelfrijdende counterbalanced forklift afgeleverd bij een…
Minister Beljaarts van Economische Zaken trekt twee miljoen euro subsidie uit voor het stimuleren van innovaties die de…
Bij de behandeling van het Belastingplan is een amendement van CDA, CU, VVD, BBB en…