In de metaal en elektro hebben jonge werknemers van 15 tot 24 jaar relatief vaker een arbeidsongeval dan anderen. Per duizend jongere medewerkers komen jaarlijks 46 slachtoffers bij de spoedeisende hulp terecht.
Ernstige ongevallen met jongeren in de metaalindustrie zijn in 38 procent van de gevallen veroorzaakt door contact met bewegende delen van een machine. Daarnaast staan het getroffen worden door vallende objecten (12 procent) en de val van hoogte van daken en vloeren (7 procent) in de top drie van type ongevallen.
Bij ongevallen waarbij jongeren betrokken waren, blijkt dat zij vaak onbewust met lichaamsdelen in de gevarenzone van een machine werken, of fouten in de bediening van de machines maken. Ook wordt bij ongevallen met jongeren vaker het ontbreken van afscherming als oorzaak genoemd, terwijl ze juist minder vaak dan ouderen de afscherming verwijderen of omzeilen. Bij de achterliggende oorzaak van ongevallen blijken onvoldoende competentie en communicatie of samenwerking bij jongeren vaker voor te komen dan bij andere leeftijdsgroepen. Maar onvoldoende motivatie of aandacht voor veiligheid komen juist minder vaak voor.
Aanbevelingen
Metaalbedrijven zouden voor het verbeteren van de veiligheid aan de slag kunnen met de volgende punten: 1. Zorg voor goede afscherming van machines. Leer jongeren nooit te werken aan niet of slecht afgeschermde machines. 2. Bevorder de kundigheid met het werken met machines en gereedschappen door opleiding, instructie en toezicht. 3. Voorkom dat losse voorwerpen, producten en gereedschappen kunnen (om)vallen door goede bevestiging en/of verankering van losse objecten. 4. Breng goede randbeveiliging aan rond platforms en bordessen. 5. Zorg voor de juiste toepassing van valbescherming bij werken op hoogte met valgevaar. 6. Laat medewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen correct gebruiken.
Meer veiligheidstips
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt het belangrijk dat bedrijfsongevallen zo veel mogelijk worden voorkomen. Samen met vertegenwoordigers uit bedrijven en branches werkt zij aan verbetertrajecten, praktijkvoorbeelden en stappenplannen om medewerkers en management te ondersteunen bij het werken aan hun eigen veiligheid.