Kaak Group, marktleider op het gebied van industriële bakkerijlijnen, heeft per 1 januari van dit jaar haar 3D-metaalprintactiviteiten ondergebracht in een volle dochter, K3D. De komende twee jaar zal het bedrijf een netwerk opbouwen van lokale K3D Printing Technology Centers. Uniek aan het concept is dat het ‘shared facilities’ betreffen waar bedrijven toegang krijgen tot zowel de 3D-metaalprintkennis als de machinecapaciteit van K3D.
Door de verschillende K3D Printing Technology Centers bovendien te vestigen dichtbij de locatie van een leading partner uit een specifieke eindmarkt wordt ruime ervaring met de toepassingen van deze technologie verzekerd. Zo zijn er concrete plannen voor het creëren van een K3D Printing Technology Center voor vliegtuigbouw en defensie, een voor medische hulpmiddelen en een voor de high-tech industrie. Andere mogelijke eindmarkten zijn de petrochemie en maritieme applicaties terwijl het huidige center in Terborg haar foodtech focus houdt.
Andere bedrijven mee laten profiteren
‘Met dit nieuwe initiatief willen we de Nederlandse maakindustrie laagdrempelig toegang bieden tot deze veelbelovende digitale maaktechnologie’, aldus Lodewijk van der Borg, ceo van Kaak Group en mede-oprichter van K3D. ‘In de korte tijd dat we deze technologie in huis hebben is het aantal toepassingen gegroeid tot ruim 200 verschillende onderdelen voor onze bakkerijlijnen en hebben we al meer dan 14.000 producten geprint’, vult Jaap Bulsink, CTO van K3D aan. ‘We willen graag andere bedrijven mee laten profiteren van deze ervaringen, leren van toepassingen in andere markten en investeringen in schaalgrootte delen. Zo snijdt het mes aan twee kanten’, licht Luuk Wissink, CEO van K3D toe.
‘Op die manier krijgen belangstellende bedrijven de gelegenheid gebruik te maken van onze 3D-metaalprinter en van onze kennis. Daartegenover staat een financiële bijdrage van het bedrijf’, zegt Luuk Wissink, eindbaas van K3D. Over wat het gaat kosten wil hij nu nog geen uitspraak doen. Overigens vertelt Wissink dat het Printing Technology Center in Terborg al voor 50 procent door een derde partij wordt gebruikt. Die derde partij is het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON) die samen met een zevental achterhoekse bedrijven gebruik maakt van de 3D-metaalprinter in Terborg.
Eindhovense AddLab
Voor de 3D-printtechnologie heeft K3D een partnership gesloten met het eveneens Nederlandse Additive Industries waar ze al eerder twee 3D-metaalprintsystemen bestelde. De twee bedrijven kennen elkaar al van de samenwerking sinds 2014 in het Eindhovense AddLab dat een vergelijkbare opzet kende.
Eén virtueel 3D Printing Center
Hierdoor maakt K3D een vliegende start. De K3D Printing Technology Centers zullen worden uitgerust met de laatste versie van de MetalFAB1, ‘s-werelds enige geïntegreerde 3D-metaalprintsysteem dat ontwikkeld is voor seriematige productie. Door de volledige automatisering, het hoge veiligheidsniveau en de gebruiksvriendelijke bediening kunnen deelnemers aan de lokale printing centers eenvoudig zelf aan de slag, ondersteund door de specialisten van K3D. Alle centra zullen digitaal worden gekoppeld via Additive Industries’ Additive World Platform waardoor één virtueel 3D Printing Center ontstaat. Additive Industries stelt bovendien als onderdeel van de samenwerking capaciteit ter beschikking op het gebied van 3D ontwerp alsmede proces en applicatie-ontwikkeling.