Kansen voor Nederland op Euro 2016 in Frankrijk

De voetbalstadions van elf Franse gemeenten zijn als locatie geselecteerd. De speelsteden zijn: Saint-Denis (nabij Parijs), Parijs, Marseille, Lyon, Lille, Bordeaux, Nice, Lens en Nancy, Saint Etienne en Toulouse. Om de voetbalstadions aan de eisen van de UEFA te laten voldoen, investeert Frankrijk 1,8 miljard euro.
 

Aanbesteed

De Franse overheid pakt de werkzaamheden aan de elf voetbalstadions los van elkaar aan. Daardoor wordt ieder stadionproject afzonderlijk aanbesteed. Vaak is de gemeente de aanbesteder. De gemeentes gebruiken hierbij openbare aanbestedingsprocedures, waarbij van het aannemend consortium medefinanciering van het project wordt verlangd, zoals concessie of publiek-private samenwerking. Naar verwachting zullen de meeste projecten dan ook worden gegund aan grote, kapitaalkrachtige hoofdaannemers als Vinci, Bouyges en Eiffage.
 

Renovatie en nieuwbouw

De benodigde werkzaamheden verschillen aanzienlijk per stadion. Lille, Lyon en Bordeaux bouwen bijvoorbeeld een volledig nieuwe voetbaltempel, terwijl in Marseille en Saint Etienne de bestaande stadions een grondige renovatie krijgen. 


De projecten bevinden zich in verschillende fases. In Lille is men reeds begonnen met de bouw. In Marseille is de hoofdaannemer net bekend. In Lyon moet de openbare aanbesteding nog beginnen, terwijl in Bordeaux het project nog op de tekentafel ligt.
 
De Nederlandse ambassade te Parijs en de Nederlandse economische steunpunten in Lille, Lyon en Bordeaux hebben een kort overzicht over Euro 2016 opgesteld. In dit overzicht staat de opzet van het project vermeld, in welke stadium de bouw zich bevindt, informatie over de architecten, de grote Franse hoofdaannemers, etc. 
 

Toeleveranciers

De ambassade wil Nederlandse bedrijven helpen die geïnteresseerd zijn in deze stadionprojecten, bijvoorbeeld als onderaannemer of als toeleverancier. Zij kan onder andere helpen met het in contact komen met betrokken Franse partijen (hoofdaannemers, subcontractors) en uitleg geven over Franse procedures en wetgeving. Uitgangspunt bij de geboden hulp zijn de behoeften en de wensen van de Nederlandse bedrijven.

Voor het overzicht van de stadionprojecten en meer informatie over de hulp die door de Nederlandse ambassade geboden kan worden:

Economische afdeling van de Nederlandse ambassade te Parijs
Contactpersonen: Sheila de Ridder en Adriana Voerman
7-9 rue Eblé, 75007 Parijs, Frankrijk
Telefoon: +33 1 4062 3394
E-mail: parijs@trade-minbuza.nl

De marktadviseur Frankrijk: Frankrijk@info.agentschapnl.nl

De redactie

Recent Posts

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

17 uur ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

18 uur ago

Online spreekuur over cyberveiligheid

Stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) start met een online spreekuur. Deze is bedoeld voor ondernemers…

19 uur ago

Gratis digitale pocketguide voor de WoTS

MYBusinessmedia heeft een digitale pocketguide voor de Wots samengesteld. De gratis gids biedt een handig…

20 uur ago

Metaalunie: ‘Toekomst van mkb-maakindustrie vraagt om daadkracht’

'Koninklijke Metaalunie is blij met veel aandachtspunten van het kabinet, zoals het inzetten op een…

22 uur ago