Karel van Vlastuin kijkt na tien jaar verder dan zijn lasrobot

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Lasrobotspecialist RobWelding viert deze maand haar tienjarig bestaan. Wat in september 2006 als eenmanszaak begon, is uitgegroeid tot een bedrijf met elf medewerkers en tot een gerespecteerde speler in de branche. RobWelding versnelde en verdubbelde in de achterliggende jaren voor meerdere bedrijven de producties met robots.

In 2006 luidde de slogan: ‘Robotlassen voor iedereen mogelijk maken’. Dat bleek geen holle kreet, inmiddels verleast de Dodewaardse onderneming in samenwerking met Prof-Lease robots. Leasen maakt de aanschaf van een robot namelijk minder risicovol. Ook verhuurt RobWelding robots, soms zelfs tijdelijk, ook om de instapdrempel te verlagen. Daarnaast verkoopt de lasrobotspecialist tweedehands robots.

Behoefte aan robots

In het oprichtingsjaar berichtte dagblad De Gelderlander over RobWelding: ‘Karel van Vlastuin gelooft in zijn lasrobot.’ Verderop quootte het dagblad Van Vlastuin als volgt: ‘Ik wil klanten helpen te robotiseren. Want het staat voor mij vast dat bedrijven behoefte hebben aan een robot.’ Nu, in 2016, kunnen we stellen dat de RobWelding-oprichter geen woord teveel heeft gezegd: RobWelding is veel verkochte robots en bijzondere robotprojecten verder.

Bijzondere projecten

Eén van deze projecten betrof in 2015 de renovatie van de op één na drukste brug van Nederland – De Galecopperbrug op de A12 in Utrecht – voor VolkerRail. De inzet van een robot bij deze dekplaatreparatie bespaarde veel tijd. Voor VolkerRail vormde het een reden om octrooi aan te vragen op dit specifieke renovatieonderdeel.

Voor Vlastuin Group ontwikkelde RobWelding in 2015 een ingenieus systeem waarbij de robot op een verrijdbaar platform staat dat zich voortbeweegt over een track. Hierdoor kan de trailerbouwer veel gemakkelijker grote trailers lassen.


Een ander sterk staaltje leverde de lasrobotspecialist in 2013 toen het binnen één week een lasrobot verhuurde aan metaalbewerkingsbedrijf Wolswinkel Lasertech. ‘Pure klasse’, aldus Wolswinkel Lasertech-directeur Jan Cees Wolswinkel. ‘Wij zaten écht omhoog, omdat onze productie al op gang was. Handlassen bleek niet voldoende, een lasrobot was min of meer noodzaak. Maar het ging té ver om voor deze ene klus direct in een nieuwe robot te investeren. Toen deed RobWelding ons het voorstel om een lasrobot te huren. Dat bleek een uitkomst. Als je geen vast robotlaswerk hebt, is huren ideaal!’

Hulp bij arbeidshandicap

In het eerdergenoemde dagblad ontvouwde Van Vlastuin in 2006 zijn visie als volgt: ‘Robots kosten geen banen. Bedrijven leveren betere producten af en kunnen juist groeien. Ze hebben daardoor meer mensen nodig.’ Tien jaar later is die visie niet veranderd, de plek van robots in de samenleving en in het maatschappelijk debat daarentegen wel; robots zijn actueler dan ooit. ‘Koudwatervrees is er nog steeds, maar bedrijven kunnen niet meer zonder en komen steeds vaker uit zichzelf naar ons toe’, vertelt Van Vlastuin.


Robots bleken mensen juist aan het werk te kunnen helpen. Via een samenwerkingsproject installeerden handelshuis Weldcam en RobWelding eind 2011 de eerste lasrobot bij Haus Freudenberg, een sociale werkplaats in Kleve (Duitsland). ‘Dankzij deze lasrobot functioneren de mensen met een arbeidshandicap zienderogen beter in het arbeidsproces’, aldus Gilbert Bos van Weldcam.

Niet alleen lasrobots

Van Vlastuin kijkt dan ook met dankbaarheid terug op de achterliggende tien jaar. ‘We bedanken onze opdrachtgevers voor het gegeven werk!’ Maar de robotexpert gaat niet op z’n lauweren rusten. ‘De komende jaren willen we voor nog véél meer organisaties een positieve bijdrage leveren met onze robots. Hierbij zullen we ons niet beperken tot lasrobots.’