Kiekens, specialist in industriële stofafzuiging en luchtfiltratie, breidt zijn bestaande leveringsovereenkomst met Airbus, een van ‘s werelds grootste vliegtuigfabrikanten, verder uit.
Al sinds 2019 levert het bedrijf uit Almelo geavanceerde afzuigsystemen aan Airbus, waarmee in productielocaties in Frankrijk een schone en veilige werkomgeving wordt gewaarborgd. De samenwerking wordt uitgebreid met de levering van een high-end installatie die op zestig werkplekken tegelijk stof en aluminium spaanders bij gerobotiseerde boorwerkzaamheden kan afzuigen.
De systemen van Kiekens, geleverd door de Franse partner van Kiekens SNP2i, gaan de verspreiding van stof en aluminium spaanders in de werkplaatsen van Airbus tegen. Dit is enerzijds cruciaal voor een schone en gezonde werkomgeving, en zorgt anderzijds voor productieomstandigheden die voldoen aan de hoge veiligheidseisen bij de productie van Airbus-vliegtuigen. Stof en aluminium deeltjes die achterblijven in bijvoorbeeld vliegtuigrompen verstoren de kleine toelaatbare toleranties waarmee wordt gewerkt, wat een risico vormt voor de productveiligheid. Schone lucht in de werkplaatsomgeving heeft daardoor directe invloed op de productkwaliteit van Airbus-vliegtuigen.
De nieuwe afzuiginstallatie van Kiekens stelt Airbus in staat om gelijktijdig bij zestig gerobotiseerde boormachines stof en aluminium spaanders af te zuigen. Elke boormachine is uitgerust met een flexibele slang die de deeltjes naar een centrale leiding voert. Van daaruit gaat de afgezogen lucht door een filter, waarna de sterk gefilterde lucht naar buiten wordt afgevoerd.
Energiezuiniger
Volgens Jeroen Roeleven, CEO van Kiekens, is het nieuwe systeem aanzienlijk energiezuiniger dan voorgaande modellen. ‘Waar traditionele afzuigsystemen constant op volle kracht draaien, ongeacht het aantal gebruikte boormachines, beschikt onze nieuwe machine over een variabel debiet. Dit betekent dat de zuigkracht automatisch wordt aangepast aan het aantal operationele machines, wat een besparing tot wel zestig procent in energiegebruik oplevert’, aldus Roeleven. Deze energiebesparing leidt niet alleen tot een lagere Total Cost of Ownership (TCO), maar draagt ook bij aan duurzaamheid, door een aanzienlijke reductie in CO2-uitstoot. Dit is vooral relevant in het licht van de steeds strengere Europese wetgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).