Wetenschappers van de Duke University hebben een apparaat ontwikkeld waarmee je door een muur kan kijken, zonder dat je van tevoren weet waarvan die muur is gemaakt of wat je ongeveer gaat zien. Ze laten de ruis die altijd ontstaat bij het scannen verwijderen door een algoritme.
Het is al lang mogelijk om met microgolven te ontdekken wat zich achter een muur bevindt. Maar dan moet je wel ongeveer weten wat je zoekt. En van wat voor materiaal de muur is gemaakt. De muur geeft namelijk echo’s terug die het beeld vertroebelen.
De wetenschappers realiseerden zich echter dat de ruis een bepaalde gelijkmatigheid moet vertonen, omdat de muur overal van hetzelfde materiaal is gemaakt, en ontwikkelden een algoritme dat de gelijkmatige golven die terugkomen detecteert en uit het eindbeeld filtert. Zo zie je alleen de onregelmatigheden. En dat is hetgene in of achter de muur waar je naar op zoek was.
Extra voordeel is dat het apparaat slechts één golflengte hoeft te gebruiken, waar dergelijke apparaten typisch een grote bandbreedte inzetten. Met een enkele golf is het gemakkelijker om golflengtes van andere apparaten uit te sluiten, zoals van de Wifi. Bovendien is het goedkoper.
Het apparaat is geschikt voor beveiligingsdoeleinden, en wordt naar verwachting goedkoop genoeg om ook kansen te kunnen bieden in de bouw.