Kindrobot bij Amada op EuroBlech 2010

Het allesomvattende nieuws is dit jaar toch wel de fiberlaser. Deze lijkt nu echt doorgebroken. Alle grote partijen blazen op EuroBlech een partijtje mee met hun nieuwe fiberlaser, dat gaat van Amada, Prima, Hypertherm, Bystronic, Trumpf, Salvagnini, Rofin tot IPG om er maar enkele te noemen. Amada won er zelfs een ‘sonderpreis’ mee van Blechnet en het Duitse vakblad MaschinenMarkt.

De robot

Het meest opvallend vond Vraag en Aanbod het robotje dat in de stand van Amada zijn werk staat te doen als onderdeel van de nieuwe buigcel Astro Ci. Als je het een kleedje aan zou doen, zou je denken dat er een kind voor de Amada kantbank staat te werken. Net als de mens houdt de ene hand van het kindrobotje het werkstuk vast en begeleidt het buigproces, de andere hand van de robot bedient de kantbank of plaatst het gereedschap op de juiste plek in de bovenbalk.

De ‘The’

Een verrassende presentatie heeft Prima Industrie in zijn stand waar de nadruk lag op de marketingkreet ‘The’. Door de inlijving van Finn-Power, nu twee jaar geleden, stond het Italiaanse Prima Industrie voor het eerst op de EuroBlech met een totaalpresentatie plaatbewerking, dat achtereenvolgens werd gepromoot als:

TheBend, ThePunch, TheSystem, TheLaser, TheSoftware en TheService.

Noviteit op EuroBlech is de 4kW Zaphiro CO2-lasersnijmachine, die voorzien is van een automatische nozzlewisselaar. Deze nieuwe lasersnijder snijdt door alle materialen met één lens; lenswisseling bij het wisselen van materiaalsoort (Al, rvs of staal) is niet meer nodig.

De grootste

De grootste, voor zover je daarvan kunt spreken, is de stand van de Duitse producent van metaalbewerkingsmachines Trumpf . De stand, helwit, voorzien van de nodige helblauwe logo’s, de nodige designmachines en bevolkt door in strak zwart geklede dames en heren, is een genot voor het oog.

De primeur

Het Ditzinger concern had ook nog eens een ouderwetse primeur, een primeur waarvan niemand buiten het concern wist en die op de openingsdag van de beurs werd onthuld door enkel doeken weg te trekken. Het gaat hier om de TruBend Cell 7000. Dat is volgens de Duitse producent de snelste mensloze buigcel ter wereld met 21.600 buigingen per dag (elke 4 seconden een plooi).

De cel (21 m2) bestaat uit de onderdelen: een kantbank TruBend 7036 Cell Edition (36 ton), een buigrobot BendMaster, een laadrobot LoadMaster Bend en het gereedschapherkenningssysteem Tool Identifikation System. De cel is er voor werkstukken van 500 bij 400 mm met een plaatdikte van maximaal 8 mm.

 

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago