Maakbedrijven zoals Quooker, HTC parking en security en Metrohm hebben meegewerkt aan de Routekaart Remanufacturing, een initiatief van Provincie Zuid-Holland. Een handleiding om bedrijven in de maakindustrie een handje te helpen met het verkopen van hergebruikte producten.
Remanufacturing is een nieuw businessmodel en wordt gezien als de toekomstige drijver van de circulaire economie. Het wordt steeds belangrijker om zorgvuldiger met onze grondstoffen en materialen om te gaan. Om een einde te maken aan materiaaltekorten en toekomstbestendig te ondernemen. De Routekaart Remanufacturing legt in zeven stappen uit hoe een bedrijf kan starten met hun businessmodel voor remanufacturing. Van het terugvinden en terughalen van oude producten, tot herproductie en verkoop. Maar het gaat ook in op welke obstakels op de loer kunnen liggen én niet onbelangrijk: hoe verdien je eraan?
Kansen voor de maakindustrie
De 7 stappen uit de routekaart zijn gebaseerd op de ervaringen van 29 vooruitstrevende maakbedrijven uit heel Nederland die remanufacturing al een plekje hebben gegeven in hun bedrijfsvoering. Van chipfabrikant ASML tot bakkerijmachineproduct Royal Kaak. De routekaart is bruikbaar voor bedrijven in de maakindustrie, maar in het bijzonder voor kapitaalintensieve productiegoederen, zoals machines. Hier liggen momenteel de grootste kansen.
Remanufacturing bij Quooker
De producent van de bekende kokendwaterkraan Quooker is bekend met het remanufacturing proces en biedt gereviseerde modellen aan. Jaarlijks verkoopt Quooker meer dan 300.000 systemen. Voor de systemen die na de garantieperiode defect raken heeft het bedrijf een zogenaamde swap-service. Het defecte waterreservoir wordt vervangen door een gereviseerde versie. Dit reservoir heeft een verlaagd tarief en voldoet aan dezelfde hoge kwaliteitseisen als een nieuw reservoir. De klant heeft een zo goed als nieuw product en Quooker ontvangt weer een ‘nieuw’ systeem om te reviseren.