Kleinere robotbesturing Fanuc 30-iB kan meer

Fanuc heeft de robotcontroller flink onder handen genomen. De nieuwe 30-iB besturing is flink afgeslankt qua formaat: 70 procent kleiner dan de vorige controller. Onderhuids is de besturing echter gegroeid.

‘Vloeroppervlak is schaars en duur. Daarom hebben we de kast kleiner gemaakt en stapelbaar’, zegt Filip Tuypens, senior sales engineer bij Fanuc Robotics Benelux. Dat kon, omdat in de oude kast veel loze ruimte was, bedoeld voor het bijsteken van extra assen. In de praktijk steken de klanten nauwelijks meer dan twee of drie assen bij. De nieuwe besturingskast is hierdoor bijna 70 procent gekrompen (nog maar 600 bij 470 mm). En als je een aantal robots hebt, wordt de ruimtewinst nog groter doordat de kasten nu op elkaar gestapeld kunnen worden.

3D visualisatie

Onderhuids hebben de Fanuc-ingenieurs de robotbesturing flink onder handen genomen, waarbij meer bedieningsgemak en energiebesparing de twee belangrijkste doelen zijn geweest. Het nieuwe bedieningspaneel scoort op beide punten. De iPendant Touch is 10 procent lichter, verbruikt 10 procent minder energie maar herbergt meer functies die het programmeren van de robot vereenvoudigen. Filip Tuypens: ‘Er zitten enkele extra knoppen op zodat je direct naar de eventuele 7e en 8e as kunt gaan. Ook is er een i-toets, waarmee je direct naar de helpinformatie gaat van de functie waar je op dat moment mee bezig bent.’ Ook kun je nu op het scherm van de iPendant Touch de robot in z’n 3D omgeving zien, inclusief de positie van de assenkruisen. Hierdoor krijgt de bediener een realistisch beeld te zien van hoe de bewegingen van de robot aflopen.

Energiebesparing

Om het energieverbruik te reduceren, wordt als optie een Energysavingmodule aangeboden. ‘Deze zorgt ervoor dat de energie die tijdens het afremmen vrijkomt wordt opgeslagen en bij het versnellen hergebruikt wordt. De remenergie wordt gebufferd in condensatoren’, legt Tuypens de werking van deze energiebesparingmodule uit. Hoe groot de energiebesparing kan zijn, hangt af van de toepassing. Fanuc biedt klanten een rekentool aan om vooraf te berekenen hoe groot de besparing kan zijn. Volgens de robotfabrikant loont het vooral bij de grotere robots, met een draaglast vanaf 150 kilogram, om hier naar te kijken. ‘Maar we merken dat klanten nadrukkelijker naar de total cost of ownership kijken. Energieverbruik is daar onderdeel van.’

Standaard energiefuncties

Standaard in de R-30iB besturing zitten functies zoals het volledig uitschakelen als de robot langere tijd niet benut wordt. De besturing onthoudt in welke fase van het programma de assen zitten en gaat precies op dat punt verder zodra dat weer nodig is. Ook de controller zelf kan vanaf afstand volledig uitgeschakeld worden. Fanuc biedt al langer de functie enhanced break release: als de assen langere tijd niet gebruikt worden, neemt een mechanische rem het over van de motorrem. De opstarttijd hierna is nu verder verkort, waardoor je vaker een mechanische rem kunt gebruiken. De functies motion optimization (beweging optimaliseren) en power optimization (optimale stroomtoevoer naar de aandrijvingen) leveren eveneens tot wel 15 procent energiebesparing op.

Hogere productiviteit

De nieuwe functie smart vibration control biedt de mogelijkheid om de robotbewegingen te optimaliseren. Eenmalig een versnellingsmeter (accelerometer) op de robotarm geplaatst. ‘Deze meet effectief de bewegingen aan de pols van de robot. Omdat we de maximale toleranties van de robot kennen, kunnen we berekenen welke marge er nog is’, legt Filip Tuypens uit. Afhankelijk van de toepassing kan dit tot zo’n 15 procent productiviteitwinst opleveren. ‘In een lastoepassing waarin de robot 1.000 puntlassen op een dag maakt, zijn er dat 150. Hier scheelt het echt veel.” Op het snijvlak van productiviteit en veiligheid zit de nieuwe functie dat de operator nu op het touchsceenbedieningspaneel veiligheidszones kan definiëren. Deze kunnen ze grafisch 3D weergeven op het scherm van hun iPendant Touch.

Fanuc Robotics Benelux