De Nevi PMI daalde naar 54.5 in juli, de laagste waarde sinds november 2020. De nieuwe orders lieten de kleinste toename in twee jaar zien. Hetzelfde was het geval bij de exportorders.
De productie nam in de geringste mate toe in 20 maanden en hetzelfde gold voor de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk. De voorraad gereed product liet de grootste stijging zien sinds het begin van dit onderzoek. Desondanks werden de personeelsbestanden opnieuw fors uitgebreid. De toename van de inkoop was opnieuw fors, maar voor de derde maand op rij minder groot dan de maand ervoor.
De levertijden namen aanzienlijk toe, maar wel in de kleinste mate in 21 maanden. De inkoopprijsinflatie was wederom hoog, maar ook het laagst in achttien maanden. De stijging van de verkoopprijzen was het kleinst in vijftien maanden. De producenten bleven positief over de groei voor de komende twaalf maanden, maar dit optimisme was minder groot dan in juni.
‘Hoewel het herstel van toeleveringsketens en de grote orderportefeuilles kunnen helpen de productie op peil te houden, nemen de risico’s duidelijk toe’, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO. ‘De energiecrisis veroorzaakt nog altijd hoge inflatie, die gevolgen heeft voor de vraag. Bovendien kan de industriesector bij een tekort aan aardgas op rantsoen worden gezet, met name in Duitsland, wat toeleveringsketens opnieuw zou ontregelen en de vraag verder kan doen afnemen.’
Er was in juli wederom sprake van een groter aantal ontvangen nieuwe orders en hiermee komt de huidige periode van groei op twee jaar. De toename was beperkt en de kleinste van deze periode. De producenten van consumptie- en investeringsgoederen maakten melding van een kleinere groei en in de subsector halffabricaten was er sprake van een daling.
Ondanks de slechts geringe toename van de productieomvang en het aantal ontvangen nieuwe orders, bleven de Nederlandse producenten hun personeelsbestanden in juli uitbreiden. De bedrijven gaven aan dat zij deze maand in staat waren geweest om geschoold personeel aan te trekken en openstaande vacatures te vervullen. De banengroei was de kleinste in zeven maanden, maar lag nog steeds boven het onderzoeksgemiddelde op lange termijn.
De voorraad gereed product bij de Nederlandse industriële bedrijven steeg in juli opnieuw, voor de zesde maand op rij. Deze stijging bereikte bovendien voor de tweede achtereenvolgende maand een recordniveau, waarbij ruwweg 21 procent van de respondenten melding maakte van een grotere voorraad. De bedrijven schreven de stijging toe aan de zwakke klantvraag.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…