De eerste dildo die wordt geprint met een 3D-printer is in Nederland te koop via de website van Mel Hardy. Via een heuse dildo-configurator kies je zelf een op maat gemaakte dildo. Dat meldt de website computeridee.nl.
Wie voorheen alle seksshops afstruinde op zoek naar de dildo die perfect bij zijn of haar wensen aansloot, hoeft vanaf nu niet verder te zoeken. Via de website van Mel Hardy kun je namelijk je eigen dildo samenstellen die met een 3d-printer wordt geprint.
PLA of ABS
Bij het 3D-printen zijn de mogelijke materialen nauw verbonden met de keuze voor het type 3D-printer. Omdat er aan een dildo strenge eisen worden gesteld ten behoeve van de materiaal eigenschappen en mogelijke coatings, is er gekozen voor het FDM (Fused Deposition Modeling) proces. Dit proces is ook wel bekend van de 3D-printers die consumenten kunnen kopen. Hierbij is het mogelijk om in een aantal verschillende kunststoffen te printen zoals PLA en ABS. Dit zijn ‘gewone’ kunststoffen die in tal van andere huishoudelijke producten gebruikt worden. Bij andere printprocessen worden vaak bijzondere kunststoffen gebruikt met allerlei toevoegingen om het printen mogelijk te maken of te verbeteren.
PLA heeft als voordeel dat het gemakkelijker te printen is omdat het een laag smeltpunt heeft en dus minder last heeft van thermische vervorming. Het is echter niet geschikt voor een dildo omdat het een biologisch afbreekbare kunststof is. ABS vereist dat een printer een verwarmde grondplaat heeft, deze blijft constant rond de 100 graden om het kromtrekken van de te printen objecten tegen te gaan. Daarnaast heeft ABS als voordeel dat het middels een aceton damp behandeling geheel glad af te werken is. Ten slotte is ABS niet afbreekbaar en zijn er tal van coatings die hierop hechten. De keuze is daarom gevallen op ABS als materiaal voor de kern van de 3D dildo.
Leapfrog
Het printen wordt uitgevoerd op een Leapfrog 3D-printer, deze heeft alle benodigdheden om ABS goed te kunnen printen. Leapfrog is een Nederlands fabrikaat van het gelijknamige Nederlandse bedrijf Leapfrog uit Alphen aan den Rijn.
Niet goedkoop
Het grote voordeel van 3D-printen is dat je exact kunt inspelen op de wensen van de klant. Nadeel is dat er geen massaproductie aan te pas komt en de dido daarom niet goedkoop is, 299 euro. Verschoor 3D uit Delft neemt de productie van de 3D-dildo voor zijn rekening en legt in onderstaand filmpje uit hoe dat in zijn werking gaat.