Koninklijk Verbond van Baksteenfabrikanten viert 125-jarig jubileum op moeilijk ‘moment’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) viert
vandaag haar 125-jarig jubileum.

Het jubileum komt op een economisch gezien moeilijk moment, want het EIB verwacht de komende twee jaar een daling van de afzet van de Nederlandse metselbaksteen met 20 procent tot een historisch laag niveau.

De lange geschiedenis van de baksteen biedt volgens de KNB echter voldoende perspectief om de stevige uitdagingen van de sector in de komende tijd het hoofd te bieden. KNB denkt dat samenwerking in de keten en transparantie naar de omgeving, juist in deze tijd, belangrijke voorwaarden zijn om aan de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden.

Op het niveau van de industrie liggen deze uitdagingen vooral in het vlak van duurzaam ondernemen, verdergaande energiebesparingen en een klimaatneutrale toepassing  van het gebakken product.

Oprichting
Op 26 maart 1884 vond in hotel De kroon in Zwolle de officiële oprichting plaats van de ‘Vereeniging van Nederlandsche Steenfabrikanten’. Het was een initiatief van zeventig, vooral Gelderse, baksteenfabrikanten. Toentertijd was dat een kwart van het totale aantal. Sluitingen, schaalvergroting en internationalisering zorgden in de loop der tijd voor een daling van het aantal fabrikanten. Gelijktijdig steeg het belang van de samenwerking. 

Koninklijk

In 1984 verkreeg de belangenorganisatie uit handen van ZKH Prins Claus het predicaat: Koninklijk. Sindsdien luidt de volledige naam Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB).

De Nederlandse baksteenindustrie realiseert een jaarlijkse omzet van 370 miljoen euro (2007) en staat voor een directe werkgelegenheid van circa 1500 mensen.

VKO

Sinds 1 januari 2008 neemt KNB deel in de Stichting Verenigde Keramische Organisaties (VKO), waarvan ook fabrikanten van keramische dakpannen (NEDACO) en aardewerk (AVA) deel uitmaken.