Op donderdag 8 september, voorafgaand aan de beursdag, lanceert Metaalunie-voorzitter Michaël van Straalen tijdens een lunchbijeenkomst van 12.30 tot 14.00 uur in de Evenementenhal Hardenberg de digitale Metaalunie MVO-monitor.
Steeds vaker krijgen Metaalunieleden van hun afnemers (bedrijven en overheden) de vraag of, en zo ja in hoeverre zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het antwoord op die vraag kan omzetbepalend zijn en MVO wordt daarmee een marketinginstrument. MVO omvat meer dan milieu en arbeidsomstandigheden. Ook zaken als mensenrechten, eerlijk zakendoen, betrokkenheid en eindgebruikersbelangen spelen een belangrijke rol.
De MVO-monitor stelt de Metaalunie-leden in staat een passend antwoord te geven op de MVO-vraag van de klant. Door online vragen te beantwoorden met JA of NEE ziet de ondernemer waar het bedrijf staat, hoe dat kan worden aangetoond en welke acties ondernomen moeten worden om eventuele hiaten te dichten. De MVO-monitor is gebaseerd op de Europese ISO-26000-richtlijn. Leden kunnen zich desgewenst via een eenvoudige procedure laten certificeren via de Stichting Keurmerk Branches.
Ook certificering conform de CO2-prestatieladder (trede 3) of aansluiting bij de NEN-zelfverklaring is via de MVO-monitor relatief simpel te regelen. Onderscheidend ten opzichte van andere monitoren is dat de Metaalunie MVO-monitor een brancheambitie formuleert waar andere monitoren (scans) dat niet doen.
Tijdens de lancering zal onder meer door Annette Augustijn, directeur Rijkswaterstaat Duurzaam, het commerciële belang van MVO worden benadrukt. Ook een private afnemer komt aan het woord. Verder wordt de werking van de MVO-monitor uitgelegd en wordt het eerste certificaat uitgereikt dat de monitor heeft opgeleverd.
Metaalunie-leden kunnen zich via het ledenportal aanmelden voor de lunchbijeenkomst. In het najaar vinden er overigens voor leden regionale voorlichtingsbijeenkomsten plaats over de MVO-monitor.
Dinsdag opent Paul Verlinden, beleidssecretaris Internationaal Ondernemen van de KMU, de dertiende editie van de TIV. En daarmee is het Metaalunie-aanbod nog niet voorbij, want woensdag 7 september houdt de werkgeversorganisatie een businesslunch van 12.00 tot 14.00 uur, met als thema: internationaal ondernemen. De KMU wil met de bijeenkomst ondernemers, die zich willen oriënteren op export, te laten zien wat dit voor je bedrijf kan betekenen. Praktische tips komen aan bod en er wordt ingegaan op steun van de overheid en andere partners. Duitsland zal in een case als voorbeeld dienen.
Op het spreekgestoelte nemen exportexpert Pieter Klaas Jagersma, ondernemer Dennis van Dijk van Nijdra Groep en Paul Verlinden van de KMU plaats. Jagersma, hoogleraar Strategie aan de VU Amsterdam en hoogleraar International Business en Exportkunde aan Universiteit Nyenrode, zal ingaan op de uitdagingen voor export in de maakindustrie. Ook laat hij een shortlist zien, waarmee je als ondernemer direct aan de slag kunt.
Van Dijk gaat in op zijn ervaringen met export, voornamelijk naar Duitsland, van Nijdra Groep. Het bedrijf maakt hoogwaardige fijnmechanische componenten en mechatronische samenstellingen en heeft veel afnemers in Duitsland. Verlinden gaat ten slotte in op regelingen en diensten die een ondernemer kunnen helpen bij internationaal ondernemen.
Voor deze businesslunch geldt tevens dat Metaalunie-leden zich kunnen aanmelden via het ledenportal. Tot slot is de KMU met haar stand vertegenwoordigd in hal 1, op stand 111.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…