De gerealiseerde orders binnenland zijn in het vierde kwartaal van 2015 beter dan in het derde kwartaal van 2015. De orderpositie buitenland wordt beduidend minder positief beoordeeld. Er is nog steeds sprake van groei, maar de groei is in het vierde kwartaal wel vertraagd.
Voor het eerst in tweeënhalf jaar is de verwachting dat er in het eerste kwartaal van 2016 geen groei zal zijn. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de Economische Barometer van Koninklijke Metaalunie over het mkb-metaal in het vierde kwartaal van 2015.
In vergelijking tot het derde kwartaal, is in het vierde kwartaal de binnenlandse orderpositie verbeterd. De binnenlandse orderpositie bij de machinebouwers is verslechterd, terwijl de producenten van landbouwmachines een beter kwartaal achter de rug hebben. De waardering van de binnenlandse orderpositie is gelijk aan die in het derde kwartaal. De verwachting is dat de orderpositie in het eerste kwartaal van 2016 niet zal groeien. Terwijl de algemene verwachtingen voor de bouw redelijk zijn en dit een boost zou moeten geven, zijn de verwachtingen van de toeleveranciers aan de bouw minder positief. De gemiddelde orderportefeuille is met een halve week afgenomen van 7,6 naar 7,1 week. De groei van de orderpositie buitenland is in het vierde kwartaal gedaald. Datzelfde geldt voor de waardering van de orderportefeuille. Deze is afgenomen van per saldo +38 procent in het derde kwartaal naar +5 procent in het vierde kwartaal. In het derde kwartaal gaf 47 procent van de bedrijven aan een gunstige orderpositie te hebben, nu is dat aandeel afgenomen tot 27 procent. Ook de verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2016 zijn minder positief. Vorig kwartaal gaf per saldo 23 procent van de respondenten aan een beter 4e kwartaal te verwachten, terwijl nu per saldo maar 7 procent een beter eerste kwartaal verwacht. Na drie kwartalen van een lichte prijsstijging zijn er in het vierde kwartaal weer iets meer ondernemers die hun prijzen hebben moeten verlagen (13 procent) dan er ondernemers waren die de verkoopprijzen konden verhogen (9 procent). In het derde kwartaal had, mede als gevolg van de vakantieperiode, per saldo 9 procent van de bedrijven een slechter bedrijfsresultaat gerealiseerd. Dit is nu toegenomen tot +12 procent van de bedrijven die een beter bedrijfsresultaat hebben gerealiseerd. De verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2016 zijn minder positief. In het derde kwartaal verwachtte één op de drie ondernemers een beter bedrijfsresultaat, terwijl nu minder dan één op de vier ondernemers een beter resultaat verwacht. De winstgevendheid ligt op het zelfde niveau als vorig kwartaal. 63 procent van de bedrijven maakt winst, 27 procent verlies en 10 procent schrijft rode cijfers.
Opvallend veel bedrijven (20 procent) verwachten dat ze het komende halfjaar meer gaan investeren dan het afgelopen halfjaar.