De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft de kooksgasfabrieken 1 en 2 van Tata Steel onder verscherpt toezicht geplaatst. Reden hiervoor is het toegenomen aantal meldingen van ongewone voorvallen (zoals emissies naar de lucht) en het onvoldoende naleven van vergunningsvoorschriften en wet- en regelgeving.
Onder het verscherpt toezicht moeten de twee fabrieken zo snel mogelijk aan de milieu-eisen voldoen en zo gezondheidswinst voor de IJmond-regio boeken.
Volgens inspecteurs van de Omgevingsdienst stapelen de problemen bij Tata Steel zich op. Tata Steel is verplicht om voorvallen te melden die afwijken van het normale bedrijfsproces en die een nadelig gevolg kunnen hebben voor het milieu. Tussen juni 2022 en juni 2023 ontving de omgevingsdienst 1236 meldingen tegenover 268 meldingen in dezelfde periode een jaar eerder. Hiervoor kreeg Tata Steel eerder al een waarschuwing.
Verder voldoet de continue stofmonitoring van de kooksgasfabrieken niet aan de wettelijke meetnormen. Hiervoor heeft Tata Steel al een last onder dwangsom opgelegd gekregen van 160.000 euro.
De omgevingsdienst meldt het volgende over de situatie: ‘De kooksgasfabrieken 1 en 2 zijn grote en oude industriële installaties (bouwjaar respectievelijk 1924 (volledig gereviseerd in de jaren zeventig) en 1972). Over het geheel gezien zorgt de ouderdom voor een optelsom van tekortkomingen. De OD NZKG doet er als toezichthouder alles aan om de milieubelasting van de fabrieken binnen de perken te houden, daar maken verscherpt toezicht en meerdere Lasten onder Dwangsom onderdeel van uit. Echter het steeds verder opvoeren van toezicht en handhaving is geen structurele oplossing voor de verouderde installaties en biedt onvoldoende bescherming voor milieu en gezondheid.’
Tata Steel moet nu op korte termijn een gedegen verbeterplan opstellen dat door de omgevingsdienst zal worden beoordeeld. Ook zal Tata Steel maandelijks moeten aangeven welke voortgang wordt gemaakt. Bij onvoldoende verbetering zal de omgevingsdienst extra maatregelen nemen.
Ondertussen geeft Tata Steel zelf aan al hard te werken aan het terugdringen van uitstoot. Volgens het bedrijf moet de lat echter nog hoger komen te liggen.
‘We willen de leefomgeving verbeteren. Met concrete maatregelen en tastbare resultaten, maar we zijn nog niet waar we wezen willen,’ zegt Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland. ‘Naast het Groen Staal-plan investeren we met het Roadmap Plus-verbeterprogramma honderden miljoenen in ons bedrijf om de uitstoot vandaag de dag al verder te verminderen. Hiermee leveren we inspanningen die regelmatig boven de wettelijke taak uit gaan en laten we zien dat we de ongerustheid van omwonenden serieus nemen. Er zullen altijd zaken zijn die beter kunnen en waarvan we moeten leren. Dat is ook wat omwonenden en andere belanghebbenden ons de afgelopen weken terug hebben gegeven tijdens de participatiebijeenkomsten. Deze feedback helpt ons om de lat hoger te leggen.’
Tata Steel geeft aan dat de uitstoot van PAK-stoffen door het staalbedrijf met vijftig procent is afgenomen sinds 2019. Hoewel nog niet alle maatregelen uit het Roadmap Plus-verbeterprogramma gerealiseerd zijn, heeft Tata Steel op het gebied van fijn stof (PM10) op dit moment al een grote afname bereikt. De stofuitstoot van het bedrijf draagt circa 20-25 procent bij aan de PM10-concentratie in de IJmond. Doordat de stofuitstoot steeds verder afneemt, zal de bijdrage aan de PM10-concentratie in de directe omgeving ook afnemen. Hoeveel dit precies zal zijn, moet nog door metingen en berekeningen worden vastgesteld.
Verder blijkt uit de cijfers van Tata Steel dat ook de uitstoot van lood en slakstof afnemen.
Tata Steel geeft dan ook aan verbaasd te zijn over het verscherpt toezicht op de kooksgasfabrieken. Het bedrijf wil op korte termijn hierover in gesprek met de omgevingsdienst voor een nadere toelichting.
Ook reageert de staalmaker op de aangekondigde acties op het bedrijventerrein van Tata Steel op 23 en 24 juni door onder andere Greenpeace en Extinction Rebellion. ‘Waar we met Greenpeace, Extinction Rebellion, Frisse Wind en anderen van mening verschillen over de te volgen route, delen we hetzelfde einddoel,’ benadrukt Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland, het gedeelde streven naar een duurzamere toekomst. ‘Wij zien dat dit in hun ogen nooit snel genoeg kan gaan, en ook niet in die van ons.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…