Krappe arbeidsmarkt vraagt creatieve oplossingen

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met een historische krapte die ook de industriële sectoren zwaar treft. Volgens een recente analyse van ABN AMRO blijven steeds meer cruciale functies in deze sectoren, zoals technische rollen in de energietransitie, onvervuld. Deze krapte wordt versterkt door regionale verschillen en beperkte mobiliteit onder werkzoekenden.

Tags:

ABN AMRO analyseert in hun rapport twee oplossingsrichtingen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken en past deze toe op technische beroepen.

Monteurs, elektriciens en technici zijn cruciale beroepen voor zowel de industrie als de verduurzaming van energie-infrastructuren. Echter, zoals eerder is vastgesteld, zijn er simpelweg niet genoeg mensen beschikbaar om deze vitale functies te vervullen. In bepaalde regio’s, zoals Groningen, blijft de krapte ondanks pogingen om werkzoekenden te mobiliseren bijzonder groot.

Uit de analyses van ABN AMRO blijkt dat een deel van de oplossing kan liggen in het vergroten van de mobiliteit van werkzoekenden. Door de zoekstraal – oftewel de afstand die iemand bereid is te reizen voor werk – te vergroten, kunnen bedrijven mogelijk meer vacatures vervullen. Dit is echter sterk afhankelijk van de specifieke beroepsgroep en regio. In sectoren waar de krapte regionaal sterk verschilt, zoals in de technische beroepen rondom de energietransitie, kan het effectief zijn om werkzoekenden verder te laten reizen. Een goed voorbeeld hiervan is Flevoland, waar een grotere reisbereidheid de krapte aanzienlijk heeft verminderd.

Toch blijkt het vergroten van de zoekstraal niet overal een oplossing. In sommige regio’s is de vraag naar technici zo groot dat zelfs met een grotere mobiliteit de krapte blijft bestaan. Vooral in provincies zoals Groningen, Zuid-Holland en Limburg, waar de vraag naar technische vakmensen zeer hoog is, lijkt deze oplossing niet voldoende. Hier kunnen gerichte beleidsmaatregelen en mogelijk regionale opleidingsprogramma’s om lokaal meer technici op te leiden kansen bieden. Het omscholen van werknemers uit andere sectoren, zoals de dienstensector of logistiek, naar de technische beroepen biedt ook kansen om de instroom in de technische sector te vergroten.

Aanverwante beroepsgroepen

Daarnaast is een tweede mogelijke oplossing de overstap van werkzoekenden over naar aanverwante beroepsgroepen. Voor technische beroepen is de grootste interesse afkomstig van mensen die al in dezelfde sector werken, zoals elektriciens die overstappen naar andere technische beroepen. Er is echter ook interesse vanuit sectoren als transport en logistiek, wat wijst op de mogelijkheid om breder te rekruteren. Voor de maakindustrie kan het zinvol zijn om meer aandacht te besteden aan werkzoekenden uit andere sectoren die mogelijk over de juiste basisvaardigheden beschikken om snel omgeschoold te worden.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *