In het tweede kwartaal van 2020 lag de omzet van de industrie, mede door de effecten van de coronacrisis, 16,6 procent lager dan een jaar eerder. Gekeken naar de cijfers per maand valt wel op dat de krimp in juni veel minder sterk was dan in april en mei.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzet nam in het tweede kwartaal zowel in het binnenland als in het buitenland af met 16,6 procent. Halverwege maart zijn door de Nederlandse overheid maatregelen getroffen om het coronavirus te bestrijden. Vooral in de maanden april en mei van het tweede kwartaal hebben industriële producenten minder omzet gegenereerd dan een jaar eerder. De afzetprijzen lagen in het tweede kwartaal 7,1 procent lager dan een jaar eerder.
Vooral de transportmiddelenindustrie had het zwaar in het tweede kwartaal, met een krimp van 38,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Producenten van auto’s en aanhangwagens zetten 51,0 procent minder om in het tweede kwartaal van 2020. Van alle producenten in de maakindustrie lieten deze producenten de grootste omzetafnames zien in april en mei. In deze twee maanden lag de omzet respectievelijk 72,4 procent en 61,6 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.
De machine-industrie wist een kleine groei neer te zetten in het tweede kwartaal. De cijfers voor het binnenland waren negatief, maar werden goed gemaakt door de omzet in het buitenland. Over het tweede kwartaal maakte de totale omzet een groei door van 3,8 procent.
De houtindustrie en de bouwmaterialenindustrie schreven negatieve cijfers voor april en mei, maar kwamen in juni weer uit op een plus van de totale omzet van respectievelijk 2,6 en 12,3 procent.
De basismetaalindustrie zag drie maanden op rij een krimp van de omzet van meer dan twintig procent. Zowel metalektro als de metaalproducentenindustrie zagen de krimp in de productie in juni afnemen met respectievelijk 5,7 procent tegenover 19,3 procent en 4,8 procent tegenover 21,8 procent.
Ook de rubber- en kunststofindustrie zag een veel minder grote daling. De totale omzet kromp in april 18,3 procent en in juni nog maar 1,5 procent.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…