Bij het kolenvergassingsproces worden kolen met lucht en heet water onder hoge druk gezet. Hierbij ontstaat koolwaterstof in de vorm van synthesegas. Dit gas kan direct als brandstof worden gebruikt, dan wel via verschillende procesfasen worden verwerkt tot petrochemische producten.
De kolendrukvergassing heeft een behoorlijk potentieel en opent nieuwe perspectieven voor landen zonder eigen olie- en gasreserves. Voorwaarde voor de economische rentabiliteit, is de mogelijkheid om de installatie gedurende meerdere jaren continu te laten draaien. Dat vereist robuuste pompen, omdat de te verpompen media deels heet en zeer agressief zijn. De media hebben een verhoogd vastestofgehalte met deeltjesgrootte tot 6 mm. De behuizing en de waaier van de pompen worden daarom vervaardigd van duplex staal. De waaiers worden bovendien nog extra gehard.
Om bestand te zijn tegen de hoge procesdrukken hebben de ingenieurs van KSB de pompen versterkt, waardoor de drukklasse kon worden verhoogd van PN 10 tot PN 50. Naast de pompen levert de pompproducent ook de bijbehorende systeemtechniek in de vorm van frequentieregelaars en softstarterbesturingen.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…