Nadrukkelijker dan ooit heeft professor Joost Duflou getracht de link naar de industrie in het conferentieprogramma te verankeren. ‘We proberen meer industriële betrokkenheid te creëren. We moeten geen eiland zijn met alleen wetenschappelijke onderzoekers.’
De brug naar de industrie is belangrijk. Voor de Leuvense universiteit is dat, net als voor de universiteiten van bijvoorbeeld Erlangen, Dortmund en Stuttgart haast een vanzelfsprekendheid, maar hij weet dat voor andere universiteiten de afstand tot de industrie soms groter is. Daarom is er dit jaar op Shemet voor het eerst de sessie ‘industrial communications’. Tijdens deze middag presenteren onderzoekers uit bedrijven, zoals Arcelor en LVD, hun nieuwe ontwikkelingen. Niet precies volgens de regels wetenschappelijk onderbouwd, wel praktijkgericht en relevant.
Daarnaast nemen de deelnemers een kijkje in de praktijk, onder andere bij de Ford-fabriek in Genk, Arcelor in Zelzate en aan het labo van de KU Leuven.
Alles bij elkaar heeft het wetenschappelijk comité van Shemet uit meer dan tweehonderd voordrachten 124 papers geselecteerd. Deze worden in vier parallelle sessies behandeld. In de keynotelezingen belichten op de tweede conferentiedag de Japanse professor K. Mori de toepassing van servomotoren in persen, en professor Tekkaya (uit Dortmund) een innovatief machineconcept voor het 3D-buigen van buizen en profielen.
Programma Shemet 2011 van 18-20 april bij de KU Leuven
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…