Kunststofverwerkers tureluurs van forse prijsverhogingen

Op lage prijzen gingen logistieke overschotten zowel eind 2011 als aan het begin van de zomervakantie de deur uit. Waarna zowel in het begin van 2012 als gedurende juli dit jaar met sprongen de prijs weer steeg en de beschikbaarheid door allocaties geknepen werd. Nu, september 2012 wordt de verwerker van grondstoffen tureluurs van de gevolgen van opnieuw forse prijsverhogingen van de voornaamste grondstoffen PE en PP.

Prijsverschil tot 40 procent

Het prijsverschil tussen nu en begin juli, dus in minder dan 3 maanden tijd, is 30 tot 40 procent (zie grafiek). De roep om meer rust en prijsstabiliteit in de markt is nog nooit zo sterk geweest. Dat de marges van de producenten hebben geleden van de opruimacties is zo helder als een klontje polystyreen, maar de strafexercitie die nu zichtbaar wordt, is gewoon ongewenst. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de afnemer. Die moet zich maar redden.

Het zal blijken in het komende kwartaal. Laat de ballonnen maar knappen, laat de invoer maar toenemen, en laat de prijzen maar weer dalen. De markt zal echt niet meer volume afnemen in deze barre tijden. De voorraden gaan weer oplopen, de export – op flink lagere prijzen – biedt nauwelijks uitkomst, en als dan toch de silo’s leeg moeten, dan gaan we voor de derde keer dit jaar mee in de lift naar beneden. De liftboy is een werknemer van een producent. Die heeft het dit jaar wel flink druk. Ups en downs, terwijl de markt door kwakkelt en van geen prijsverhoging wil weten.

Klagen helpt niet, we moeten vooruit. Met groen, licht, nieuw en slim als thema’s op de beurs. Dat met kunststoffen lichte, slimme en nieuwe producten gemaakt kunnen worden is kunststoffen eigen. Het is toch gewoon spectaculair wat kunststoffen ons de afgelopen jaren hebben gebracht. En wat er nog mogelijk is ligt als uitdaging voor ons.

R&D activiteitem

Kennis is de bron van verdere ontwikkelingen. Diepgaande kennis die leidt tot nog onbekende terreinen, leidt tot experimenten, waar bij toeval een stofje of een onverwacht meetresultaat de ogen doet openen. Zoals bij polyethyleen in de jaren ’30 in Engeland is gebeurd. Nog geen eeuw geleden. Gelukkig is zowel in België als in Nederland het mogelijk om R&D-activiteiten door subsidieverstrekking te stimuleren en behoren polymeren – als onderdeel van chemie – tot het topsectorensegment dat door de overheden wordt gestimuleerd. Ook onderzoeksinstituten maken er deel van uit. 500 miljoen euro is de jaarlijkse impuls tot nu toe, althans in Nederland. Dat lijkt veel, maar zet lang niet iedereen aan tot gedegen onderzoek en studie.

De kunststoffenwereld komt hier in Veldhoven even op adem. Elkaar kennend, of kennismakend, het is één groot sociaal evenement. Een jaarlijkse happening waar helaas geen grondstofproducenten aanwezig zijn. Dat zou toch wel tot aangename gesprekken hebben kunnen leiden. Nu moeten de distributeurs, die aan handen en voeten gebonden zijn qua beschikbaarheid en prijzen, de commentaren aanhoren van vele verwerkers, beiden beseffend dat er zo weinig aan te doen is. Het aanbod bepaalt de markt, de vraag van de duizenden verwerkers heeft geen spreekbuis, laat staan enige macht. De onrust neemt toe.

Grondstofprijs

Toeleveranciers van eindproducten moeten elke maand kostprijsberekeningen herzien, jeetje, hou ik nog wat over? Goed, de prijs is dan wel weer wat aangepast, maar lang niet alles, je wilt toch niet dat je beste klanten gaan shoppen? Wat kan een verwerker eraan doen als meer dan de helft van zijn kostprijs bestaat uit de grondstofprijs? Dan moet je toch wel? Wat zou het leven een stuk prettiger zijn wanneer er stabiliteit in de prijs van grondstoffen zou zijn. Een vaste jaarprijs zou kunnen worden overeengekomen. Dan kun je op service en kwaliteit sturen en meer inspelen op de wensen van de klant.

De grote vraag zal zijn: Wat mogen we in oktober en november verwachten? De markt speelt al met de gedachte dat de grondstofprijzen zullen dalen. Maar….de producenten hebben allemaal public relation officers in dienst, die maandelijks laten weten dat de grondstofprijzen zullen worden verhoogd. Zelden iets gelezen dat een prijsverlaging op komst was. Het gaat altijd over fouten of gebreken bij de productie, of dat een grondstof niet tijdig beschikbaar is, dan gaat er een berichtje uit naar de media dat er sprake is van force majeure. Het onderhoud aan polymeerfabrieken en krakers – vaak in de herfst – leidt tot een tijdelijke vermindering van het aanbod. Kijk, dat moet de markt wel ingepeperd worden. Lagere grondstofprijzen? Nooit van gehoord. Jammer dat ze er niet zijn deze twee fantastische dagen.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago