In een interview met KVK vertelt De Boer over de uitrol van protocollen binnen de anderhalvemetereconomie, om daarna verder door te pakken.
We zullen nog een tijd met de anderhalvemeterregel moeten werken om verspreiding van het virus te voorkomen. Zeker in de opstartfase, als gesloten sectoren weer voorzichtig open kunnen. Met goede protocollen, waarvan er nu tientallen klaar zijn, kunnen we dat voor veel sectoren in goede banen leiden. Wat wel een vraagstuk is, is dat veel sectoren dan nog steeds verliesgevend zullen zijn. Als er in plaats van 10 man in je kroeg, nog maar een paar mensen naar binnen mogen, dan lijd je verlies. Dit vraagt dus wel een vorm van compensatie waar we met de overheid naar moeten kijken.
VNO-NCW heeft het voortouw genomen in het opstellen en bundelen van protocollen waarmee branches en sectoren binnenkort weer aan de slag hopen te mogen.
Wij hebben de (gesloten) branches geholpen met het opstellen van de protocollen, om zo te zorgen voor eenduidigheid. Branches zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun protocol. Elk protocol voldoet aan een met ons en het ministerie van EZK vastgesteld kader met aandacht voor de volgende zaken:
De aandacht gaat nu vooral uit naar de gesloten sectoren, maar veel meer sectoren stellen nu protocollen op om verantwoord werken te bewaken. Er wordt verder ook gewerkt aan 1 protocol voor alle kantoren. Dit protocol zal in werking treden wanneer het kabinet besluit dat thuiswerken geleidelijk kan worden uitgefaseerd. Dit is in hoge mate afhankelijk van zaken als de capaciteit van het openbaar vervoer. Daar liggen dus nog ingewikkelde vraagstukken.
De protocollen van gesloten sectoren worden nu getoetst door het Rijk. Als daar goedkeuring op is, betekent dat nog niet dat sectoren open kunnen. Dat hangt natuurlijk af van veel meer zaken, zoals de ontwikkeling van het virus, of er voldoende openbaar vervoer is, of de scholen en kinderopvang open mogen en meer. Dat zijn allemaal belangrijke randvoorwaarden om open te kunnen. Maar door het protocol klaar te leggen zorg je dat je er klaar voor bent als je straks weer (gedeeltelijk) open mag.
Zolang er geen vaccin is zullen we waarschijnlijk een behoorlijke tijd op basis van die protocollen moeten werken. Dat vraagt nog veel inventiviteit. Bijvoorbeeld hoe we met de staat de verliezen die ondernemers dan toch maken compenseren.
Deze crisis slaat keihard toe. Ik hoor de meest schrijnende verhalen van ondernemers uit onze ledenkring. Ik ben dus nog niet zo heel optimistisch. Maar er ligt een goed eerste pakket om ondernemers door de eerste zware fase te helpen. Nu moeten we pakket 2 uitwerken. Want er is zeker meer nodig om te zorgen dat zo min mogelijk bedrijven omvallen en banen behouden blijven in de anderhalvemetereconomie.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…