Kwartet aan beurzen trekt vele tienduizenden bezoekers naar Utrecht

Opvallend is dat dertig procent van het bezoek naar beide beurzen is gekomen met duidelijke investeringsplannen in het achterhoofd. Professionals hebben honger naar innovaties. Zij gebruiken de beurs om zich te laten informeren over nieuwe producten. Dit is nog steeds de belangrijkste reden voor beursbezoek. Uit het onderzoek van Jaarbeurs blijkt ook dat bezoekers vaak op zoek zijn naar nieuwe leveranciers. Ruim veertig procent is specifiek naar de beurs gekomen om nieuwe zakelijke contacten te leggen. Marktmanager Martijn de Weerd: ‘Over de volle breedte zien wij dynamiek. Bezoekers zijn gretig op zoek naar nieuwe contacten en nieuwe kansen. Er ontstaat een beeld dat bezoekende bedrijven zich duidelijk aan het oriënteren zijn met het oog op licht positieve toekomstverwachtingen. Exposanten met echt nieuwe producten hebben veel nieuwe contacten gelegd’ De beide beurzen hebben zich ontwikkeld tot niche-beurzen, een verzamelplaats voor de echte professional. De behoefte aan inhoudelijke vakkennis groeit. Twintig procent van de bezoekers heeft een of meerdere congressen en seminars gevolgd. Nieuwe elementen als de Supermarkt, waar bezoekers konden stemmen op de meest innovatieve verpakking, het Ontwerp & Design Paviljoen, de Industrial European Dairy Show en het Bio-based Paviljoen werden als waardevolle toevoegingen gewaardeerd.’ Aan het eind van de eerste beursdag werd de Proces Innovatie Prijs 2014 uitgereikt met Pathema als de grote winnaar. Met de IVG-C CoolWater sleepte het bedrijf zowel de vak- als de publieksprijs in de wacht.

Lego

De Stichting Techniekpromotie trok de interesse van jongere bezoekers met gerobotiseerd aangestuurde legomodellen. ‘We proberen jongeren van 4 tot en met 18 jaar warm te maken voor techniek. En op deze beurs moet je dan laten zien, wat techniek allemaal in zich heeft’, vertelt Sander Ezendam, projectleider bij deze stichting. 

Besparen op energie

Het bedrijf Schwank presenteerde een zogenaamde donkerstraler. Volgens directeur Floris Kristen kan de inzet van deze vorm van warmte een behoorlijke energiebesparing genereren. ‘De donkerstraler geeft in ruimten die goed geïsoleerd zijn, een besparing tot 25 procent. Bij hallen waar de isolatie te wensenoverlaat, kan dit oplopen tot 70 procent. Dit komt vooral omdat de stralingswarmte naar beneden is gericht en de gehele omgeving dus direct verwarmt. Bij de traditionele verwarming met een cv-installatie gaat veel warmte direct naar boven en is dus verspilling.’

Tweede generatie

Fanuc presenteerde de tweede generatie 3D-area sensor. Deze herkent niet geordende werkstukken driedimensionaal in een krat of op een pallet. Met het nieuwe visiesysteem worden de producten gescand en op de juiste wijze opgepakt. De 3D-Area Sensor hangt op een vaste positie boven de plek waar twee camera’s de krat, bak of pallet scannen in de breedte, hoogte en diepte en creëren zo een dieptezicht. Het ‘bin-picking’-proces wordt hiermee volledig geautomatiseerd. ‘Dit geeft de nodige kostenbesparing. Het proces kan met vijftig procent sneller verlopen’, vertelt Kris Jansen, salesmanager bij Fanuc.

Stikstof zelf produceren

Geveke persluchttechniek trok veel belangstelling op de Industrial Processing. De noviteit Smartfluxx, een stikstofmembraammodule van Parker waarmee zelf stikstof kan worden gemaakt, kreeg veel aandacht. Productmanager Johan Nooijen: ‘Een generator die zelf binnen het bedrijf stikstof produceert, heeft nogal wat voordelen. Allereerst hoeven de medewerkers niet meer te slepen met stikstof flessen die je overigens nooit helemaal leeg krijgt. Er is onderzocht dat er tussen de 10 en 15 procent in de flessen achterblijft. Hierin zit hem vooral de winst.’ Het inzetten van een stikstofgenerator verdient zichzelf snel terug. Afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheden die worden gebruikt, ligt dit tussen de 6 en 24 maanden.’

i www.jaarbeurs.nl

i www.schwank.nl

i www.techniekpromotie.nl

i www.fanuc.eu

i www.geveke-persluchttechniek.nl

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago