LAC en Metaalunie starten duurzaamheidsproject binnen de maakindustrie: Forse energiebesparingen mogelijk bij laagrendement laserbronnen

De inzet van moderne laserbronnen is goed voor het milieu en levert bedrijven een energiebesparing op. Het project bestaat uit seminars en workshops, en bedrijven kunnen gratis bezoek van een adviseur aanvragen.

Laag rendement

In Nederland staan naar schatting 3.500 lasersnij- en laserlasmachines opgesteld, die weliswaar zonder problemen werken, maar waarvan de toegepaste CO2- en ND:YAG laserbronnen een zeer laag energetisch rendement hebben. Slechts 3 procent van het ingangsvermogen wordt omgezet in een werkzame laserbundel. De rest van deze energie moet worden afgevoerd. Met de inzet van moderne fiber- en disklaserbronnen kunnen bedrijven kosten besparen die per onderneming kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s per kW laservermogen. Bedrijven kunnen al gauw meer dan 40.000 euro per jaar op hun snijkosten besparen.

Twee typen

Er zijn twee typen moderne laserbronnen op de markt, de fiberlaser en de disklaser, die drie grote voordelen met zich meebrengen. Deze zijn een energetisch rendement van minimaal 25 procent met een factor 10 hoger dan de ‘oude’ laserbronnen. Een zodanig betere bundelkwaliteit dat met dezelfde laserbundel zowel gesneden als gelast kan worden en een lagere aanschaf- en onderhoudskosten.

Het project richt zich op de maakindustrie in Nederland, in het bijzonder de bedrijven die materiaalbewerking (snijden en/of lassen) met lasers uitvoeren, of dat willen gaan doen. Dit zijn bijvoorbeeld plaatbewerkers, machinebouwers, modulebouwers, constructiebedrijven, snij- en lasbedrijven.

Inl.: www.lac-online.nl

 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago