Nadat het LAC vorige jaar al het merkonafhankelijke lasrobotoprogramma Smart Welding Factory platform lanceerde, koppelt het deze applicatie nu ook aan een ERP-systeem. In eerste instantie gaat het om het ERP-systeem van MKG. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk automatisch kostprijscalculaties te maken en de capaciteitsplanning te flexibiliseren.
Het LAC heeft als onafhankelijke stichting de doelstelling een sterkere concurrentiepositie voor bedrijven in de metaalindustrie te realiseren. De R&D-engineers van LAC helpen bedrijven innoveren met moderne productietechnologie, robotisering, digitalisering en IT-oplossingen.
Een van de oplossingen die vorig jaar door LAC en partnerbedrijven werd uitgewerkt is het Smart Welding Factoy platform (SWF), een online applicatie voor de merkonafhankelijk programmering van lasrobots. Het systeem – met Nederlandse als voertaal – moet het programmeren vereenvoudigen en binnen handbereik brengen van de werknemer op de werkvloer die tot niets tot weinig met robots heeft.
Programmeren door bestaande werknemers
Met het SWF-platform kunnen bedrijven op basis van een 3D STEP-bestand automatisch alle merken lasrobots programmeren, het product toetsen op maakbaarheid en energieverbruik in kaart te brengen. LAC-directeur Ard Hofmeijer geeft aan dat er veel vraag is naar de applicatie. ‘Het is erg moeilijk om technisch geschoold personeel te vinden, waardoor werkgevers middelen zoeken om bestaande werknemers in te zetten voor het robotlassen.’
Na de introductie van SWF hebben de engineers van LAC niet stilgezeten en heeft men samen met softwareleverancier MKG een API uitgewerkt die de koppeling maakt tussen het lasprogramma en het MKG ERP. Gegevens uit het lasprogramma kunnen hierdoor via het ERP systeem door andere afdelingen gebruikt worden. Zo wordt het bijvoorbeeld offertes automatisch kostprijscalculaties te maken en de capaciteitsplanning te flexibiliseren of de voorraadbeheer te optimaliseren.
Momenteel kan de koppeling alleen met het ERP-systeem van MKG gemaakt worden, maar op termijn moeten ook andere ERP-systemen compatibel worden gemaakt.
Kunstmatige intelligentie
De ontwikkeling van het SWF-platform gaat parallel ook door. Daarbij wordt er ook veel gewerkt met datacaptatie, waarbij men ook de kennis van oudere lasmedewerkers wil digitaliseren, zodat deze informatie na pensionering niet verloren gaat. De data kan op termijn ook gebruikt worden om het programmeren te automatiseren met Artificiële Intelligentie. In dit verband adviseert Hofmeijer maakbedrijven aandacht te besteden aan digitaliseren. ‘Bedrijven moeten digitaliseren (data capteren) anders missen zij dadelijk de boot van AI.’