LAC neemt eerste ABB IRB2600 lasrobot in Nederland in gebruik

Na een gedegen afweging kwam het LAC uit op de ABB IRB 2600 robot met IRBP A 250 draaikantel manipulator. Vraag en Aanbod sprak met Frank Ploegman van het LAC en Ard Hofmeijer van Flexweld, de leverancier van de installatie.

Geen onderdelen door tsunami

‘Het duurde wat langer dan gepland, maar een maand geleden hebben we de eerste booglas en laserlas gelegd met de nieuwe robotcombinatie. Dat het wat langer duurde, kwam omdat enkele onderdelen vanwege de tsunami in Japan niet op tijd geleverd konden worden. We waren bang voor radioactieve onderdelen en moesten daarom wat langer wachten’, vertel Ploegman. ‘Verder hebben we zelf de complete systeemintegratie gedaan en dat kostte toch wat meer tijd dan gedacht. Sinds een maand is de robot operationeel en kan deze worden ingezet voor onderzoek en/of door bedrijven worden gehuurd om er producten mee te lassen en/of te lasercladden.

Vooronderzoek

Aan de keuze voor de ABB-robot is een uitgebreid vooronderzoek vooraf gegaan. ‘We hebben Kuka en ABB robot met elkaar vergeleken. Op de specificaties van beide merken hebben we geen duidelijk onderscheid kunnen vinden. Uiteindelijk heeft het gevoel de doorslag gegeven’, weet Ploegman zich te herinneren. Hiermee nemen we een risico al was het maar vanwege het feit dat Kuka robots veel meer toegepast worden. Daar staat tegenover dat ABB de laatste tijd flink aan de weg timmert en daarom heb ik er het volste vertrouwen in dat ABB de beste keuze is geweest.’


Ard Hofmeijer van Flexweld en leverancier van de robot denkt dat het feit dat zij als systeemintegrator alles inkopen in hun voordeel heeft gewerkt. ‘We kopen namelijk robot, manipulator en besturing in en daar maken we een voor de klant werkend systeem van. Een van de componenten die er nog als extra bijkwam is het offline programmeren, dat is een laagdrempelig besturingmethode die eenvoudig is aan te leren. Misschien is wel een van de pluspunten geweest waardoor de keuze van het LAC op ons is gevallen’, denkt Hofmeijer.


‘je wilt dat na het programmeren het lasproces ook precies zo gaat als dat je het hebt geprogrammeerd en dat doet ons systeem heel precies. Bij andere systemen moet je vaak nog bijteachen’, weet Hofmeijer. Ploegman: ‘Dat moeten we in de praktijk natuurlijk nog maar afwachten, maar ik heb daar wel vertrouwen in. Al onze medewerkers krijgen ook een cursus aangeboden.’

Strategie LAC

‘De nieuwe robot past perfect binnen de strategie van het Laser Applicatie Centrum om zich te specialiseren in hoogwaardige dienstverlening. Hoogwaardige onderzoeken en toepassingen behoren beide tot deze categorie. We bewerken veel verschillende producten, van klein tot groot. We hadden voor een zwaardere manipulator kunnen kiezen, maar deze manipulator met een hefgewicht van 250 kg is voor ons ideaal’, vertelt Ploegman. Hofmeijer vult hem aan: ‘Een stelregel is, hoe zwaarder de robot hoe minder snel je er mee kunt accelereren. Daar komt nog eens bij dat de robot dan ook stuk minder nauwkeurig is.’


Doorslaggevende factoren voor de keuze van dit merk en model waren de open en veelzijdige besturing, de gebruiksvriendelijke bediening, de goede absolute nauwkeurigheid en herhaalnauwkeurigheid, de goede koppeling tussen robotarm en manipulator, de goede service en natuurlijk de aanschafprijs.

Financiering
De robotarm IRB2600 is sinds 2011 op de markt en de Universiteit Twente is de eerste die met deze robot gaat werkt. M2i en de Universiteit Twente hebben de apparatuur gefinancierd en Flexweld (dat sinds dit jaar systeemintegrator is voor ABB) verzorgde de installatie. Naast de robot zijn ook een coaxiale cladnozzle en thermische camera aangeschaft, beide om in te zetten bij het lasercladden.
‘De investering is noodzakelijk om in staat te zijn om nieuwe en veeleisendere werkzaamheden uit te kunnen voeren. De open besturing van de robot biedt daartoe vele nieuwe mogelijkheden en het offline programmeerpakket dat ook aangeschaft is, helpt om ingewikkelde contouren te kunnen programmeren’, weet Ploegman.

Het volgende filmpje geeft een simulatie van de mogelijkheden van de ABB IRB2600 robotarm:

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago