Lage staalprijzen noopt tot stilleggen productie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De World Steel Association (WSA) heeft onlangs bekend gemaakt dat naar haar opvatting de groei van staalproductie voorbij is. Profiteerde de staalindustrie tot nu toe van de enorme economische groei in China dan volgt nu de terugval, omdat die groei nagenoeg voorbij zou zijn. Dat leidt er nu al toe dat in Engeland en Italië productiecapaciteiten al dan niet tijdelijk uit de markt worden genomen.

Dat schrijft NovioStaal in haar ‘Het Staaljournaal’ van 13 oktober 2015. Inderdaad is de verwachting dat de staalproductie in China dit jaar al met 2 procent zal gaan dalen en het verbruik met ca. 3,5 procent zal gaan afnemen. Voor de rest van Azië verwacht de WSA een min van 2,1 procent en voor Midden- en Zuid-Amerika een daling van maar liefst 7,3 procent. Voor de 28 EU-landen voorspelt men een groei van 1,3 procent en voor overig Europa een plus van 8,6 procent, terwijl voor Afrika en het Midden Oosten de groeicijfers respectievelijk 5,1 procent en 4,0 procent zijn.

Probleem China

Het grote probleem zit echter in het feit, dat China ca. 50 procent van de wereldstaalproductie voor haar rekening neemt. De daling in de productiehoeveelheid daar in combinatie met de grotere afname van het staalverbruik leidt tot een nog grotere onbalans tussen vraag en
aanbod in het land zelf.
UBS Securities verwacht dat door dit overschot er in 2016 wereldwijd een gat tussen vraag en aanbod van maar liefst 700 miljoen ton zal gaan ontstaan. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit in China ligt naar schatting op 70 procent wat over de laatste 10 jaar een daling is van 15 procent. Weliswaar probeert de Chinese overheid die bestaande overschotten in de productiecapaciteiten af te bouwen en daarmee tegelijkertijd de bezettingsgraad te verhogen, waarbij het streven is in 2017 op ca. 80 procent uit te komen, maar experts hebben daar toch een hard hoofd in.

Bezettingsgraad

USB bijvoorbeeld voorspelt voor 2016 eerder een bezettingsgraad van zo’n 60 procent. Omdat de Chinese staalindustrie veelal gesubsidieerd wordt kan zij ook met lage prijzen op de exportmarkt actief zijn, maar verstoort zij daarmee wel de prijssituatie in diverse landen. Daar zijn de diverse anti-dumping maatregelen het gevolg van. Maar ook worden in Engeland en Italië daarom capaciteiten al dan niet tijdelijk uit de markt genomen. De prijzen hebben een dermate laag niveau bereikt dat staal produceren voor die fabrieken niet meer rendabel is. Ondanks de gedaalde schroot- en (vooral) ertsprijzen blijken enkele fabrieken niet winstgevend te kunnen produceren en ziet men op termijn geen verbetering.
ILVA (Italië) heeft onlangs haar dagproductie met ca. 30 procent verlaagd. Sahaviriya Steel Industries (Thailand) heeft deze maand haar fabriek in Teesside (Engeland) stil gelegd. Deels op grond van eigen financiële problemen, maar ook op basis van de te lage marktprijzen. Daarmee verdwijnt een omvang van zo’n 3 miljoen ton aan ruwstaal van de markt. Natuurlijk kampt de Europese staalindustrie met lage importprijzen, maar ze worstelt ook nog steeds met een forse overcapaciteit, die men schat op 25 à 30 procent.

Winstwaarschuwingen

Wat gaat dit betekenen voor de prijzen de komende maanden? Diverse insiders en zegslieden van verschillende fabrieken denken dat het laagste niveau intussen wel bereikt is. Een verdere daling zou haast niet mogelijk zijn, want dan produceren veel Europese fabrieken nog verder onder hun kostprijs. Inderdaad noteren we hier en daar wat winstwaarschuwingen onder andere door ArcelorMittal. Maar ook het Duitse staalhandelsconcern Klöckner meldde haar winstprognose voor het 3e kwartaal 2015 te moeten bijstellen en verwacht tevens geen verbetering in de rest van 2015. De ertsprijzen zijn in de loop van het kalenderjaar behoorlijk gezakt, mede waardoor ook de staalprijzen langzaam aan omlaag gingen. De schrootprijzen waren eerder dit jaar nog stabiel, maar daar zien we nu tevens een negatieve ontwikkeling. Samengevat lijkt het sentiment in de staalmarkt er op kortere termijn niet beter op te worden.


NovioStaal geeft per 13 oktober 2015 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 362-375
  • Koudgewalste coils: 450-465
  • Sendzimir verz. Coils: 468-482
  • Kwartoplaat: 443 – 462 450


Daarmee dalen voor de achtste maand (sinds februari 2015 ) achtereen de circa fabrieks-prijzen. In september waren deze circa fabrieks staalprijzen nog 4 tot 12 euro hoger.