Actueel

Lagere afzetprijzen, maar meer vertrouwen bij producenten

De recente ontwikkelingen binnen de Nederlandse maakindustrie tonen een gemengd beeld. De afzetprijzen blijven dalende, al is de daling minder groot dan vorige maand. Tegelijkertijd laat het producentenvertrouwen een voorzichtige verbetering zien.

Tags:

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in maart gemiddeld 0,9 procent lager dan in maart 2023, maar ze zijn ten opzichte van februari 2024 met 0,4 procent gestegen. Deze subtiele stijging markeert een belangrijke verschuiving gezien de prijsdaling van 1,8 procent in februari jaar op jaar. Dit suggereert dat de prijzen beginnen te stabiliseren, mogelijk als reactie op de fluctuerende olieprijzen waarbij een vat ruwe North Sea Brent in maart 78 euro kostte, ruim vijf procent meer dan een jaar eerder.

Producentenvertrouwen

Parallel aan deze ontwikkeling in afzetprijzen, toont het producentenvertrouwen tekenen van verbetering. Het vertrouwen klom van -4,8 in maart naar -3,6 in april, hoewel het nog steeds onder het twintigjarig gemiddelde van -1,3 ligt. Deze vooruitgang wordt voornamelijk gedreven door een positievere houding ten opzichte van de verwachte bedrijvigheid en een iets minder negatieve perceptie van de orderportefeuille.

Het vertrouwen verbeterde in meerdere branches, met name in de papier- en grafische industrie, waar producenten significant positiever waren. Daartegenover stond de hout- en bouwmaterialenindustrie, waar het vertrouwen het meest negatief bleef.

Industriële bezettingsgraad en productie

Opmerkelijk is dat de benutting van machines en installaties in de industrie ook een toename vertoont, waarbij de bezettingsgraad steeg naar 79,6 procent aan het begin van het tweede kwartaal van 2024. Dit is een stijging ten opzichte van 78,4 procent een kwartaal eerder, wat wijst op een groeiende productiecapaciteit.

Desondanks blijft de productie een zorg, aangezien de kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie in februari 2,3 procent lager was dan een jaar eerder, en dit volgt op zeven maanden van jaarlijkse krimp.

Vooruitzicht

Voor bedrijven in de maakindustrie betekenen deze trends dat het essentieel is om adaptief te blijven in het managen van kosten, vooral met betrekking tot grondstoffen en energieprijzen. Tegelijkertijd biedt de toename in productiecapaciteit en het langzaam toenemende vertrouwen kansen om te investeren in innovatie en efficiëntieverbetering, terwijl men zich voorbereidt op een potentieel sterkere marktgroei in de nabije toekomst.

Tags:
De redactie

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

11 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

13 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

14 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

15 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

15 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

15 uur ago