Lagere importprijzen maken prijsstijgingen staal onmogelijk

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Normaal gesproken wordt gedurende de tweede helft van het eerste kwartaal van een jaar door de staalfabrieken aangekondigd, dat de prijzen gaan stijgen. Dit keer is die berichtgeving echter achterwege gebleven. Wij vermoeden dat ditmaal geen prijsverhogingen verlangd werden onder druk van de actuele importprijzen.

Dat schrijft NovioStaal in haar Het Staaljournaal van april 2015. Materiaal vanuit China en Oekraïne is de laatste weken tegen gestaag lager wordende prijzen aangeboden, wat het feitelijk onmogelijk maakte voor de Europese staalmakers om prijsstijgingen gerealiseerd te krijgen. Of er van die importhoeveelheden veel gebruik gemaakt is hebben we niet kunnen achterhalen. De indruk bestaat echter, dat de Europese staalmakers bang zijn voor nog meer importmateriaal en zij daarom rust op de markt proberen te bewaren.

Daarnaast hebben de producenten ook redelijk grote orders op de exportmarkt kunnen boeken, want de eerder genoemde koersverhouding werkt juist in het voordeel voor verkopen buiten Europa. Tot slot is er het gegeven, dat de schrootprijzen weliswaar een licht stijgende trend tonen , maar anderzijds de ertsprijzen nog steeds dalende zijn, waardoor de marges voor de fabrieken sowieso verbeteren.

VS

Blijven de prijzen in Europa nog stabiel, in de Verenigde Staten zien we een totaal ander beeld. Prijzen voor warmgewalste coils lagen daar ver boven het Europese niveau, maar intussen zijn die in ca. 5 maanden tijd met wel 30 procent gedaald. De vraag naar staal in de VS is behoorlijk ingezakt en dat dwingt fabrieken om de productie behoorlijk te reduceren tot zelfs het compleet sluiten van hoogovens. Men is in het algemeen optimistisch over het herstel van de vraag in de komende maanden, maar tegelijkertijd is wel vooral bepalend wat de energieprijzen zullen gaan doen. Blijven die laag dan zullen ook investeringen in die branche achterblijven, wat weer een negatief effect op het staalverbruik zal hebben.

Overnames

In de staalbranche vinden op dit moment binnen Europa nogal wat overnames plaats. ArcelorMittal kocht een grote Italiaanse handelaar en voegde deze samen met haar eigen distributiebedrijf. In Zweden, Noorwegen en Finland werden diverse servicecenters en handelaren, die behoorden tot het SSAB- of Ruukki-concern verkocht als gevolg van de fusie van deze beide bedrijven. Ook Tata Steel deed onlangs een Zwitserse dochteronderneming van de hand en lijkt zich geheel op vlakke producten te concentreren.
Al eerder berichtten wij over de (her-)nationalisatie van de staalfabriek ILVA in Zuid-Italië en wij vroegen ons af of de plannen van de Italiaanse regering om het staalbedrijf zo te redden niet zou leiden tot valse concurrentieverhoudingen binnen de EU. Inderdaad heeft onlangs de Duitse staalorganisatie WVA (Wirtschaftsvereinigung Stahl) een officiële klacht bij de Europese Commissie ingediend wegens oneerlijke concurrentie.

China

Interessant is ook de ontwikkelingen in China te volgen. Daar wordt nu echt drastisch gesaneerd op grond van milieumaatregelen, maar ook vanwege onrendabele productiefaciliteiten. De prognose is, dat de totale hoeveelheid gewalst staal dit jaar zal afnemen ten opzichte van de voorgaande jaren. In het 1ste kwartaal van 2015 daalde de productie inderdaad met ca. 2 procent. China heeft te kampen met terugvallende vraag op de thuismarkt en een moeilijker exportpositie door de duurder geworden dollar waaraan de Chinese munt gekoppeld is.
Wellicht zal die ontwikkeling de druk op de Europese staalmarkt wat gaan verlichten, waardoor zou uitkomen wat enkele insiders verwachten, namelijk een prijsverhoging die later dit jaar zal plaatsvinden.

NovioStaal geeft voor april 2015 de volgende circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 402-410
  • Koudgewalste coils: 480-490
  • Sendzimir verzinkte coils: 485-500
  • Kwartoplaten: 490-505


In maart 2015 waren de NovioStaal staalprijzen 0 tot 5 euro per ton hoger. Kortom Novio Staal laat zijn staalprijzen na maart ook in april licht dalen.