Lundqvist: ‘Rekening houdend met de vergrijzing en ‘ontgroening’ binnen Nederland. Daarom is in 2011 een Human Capital agenda opgesteld, die in 2013 is ingebed in het Techniekpact, dat vandaag een jaar van kracht is.’ Deze agenda richt zich op het vergroten van de instroom in het technisch beroepsonderwijs, het intensiveren van de samenwerking tussen bedrijven en opleidingsinstituten, het faciliteren van de instroom van internationale kenniswerkers en het vergroten van employability. ‘Uit de toename van inschrijvingen van techniekstudenten blijkt dat de belangstelling voor technisch beroepsonderwijs binnen vijf jaar tijd met 20 procent is toegenomen.’
De grootste groei wordt opgemerkt in het hbo en wo. Vmbo en mbo blijven vooralsnog achter. De diverse Nederlandse technologieregio’s Brainport (Eindhoven), Twente en Delft zullen hier dan ook extra aandacht aan besteden. Samenwerking tussen bedrijven en opleidingen is hiertoe noodzakelijk en reeds effectief gebleken. Dit heeft onder meer gestalte gekregen in de vorming van vijf Centra voor Innovatief Vakmanschap en drie Centres of Expertise. Het gaat daarbij om excellente mbo- en hbo-curricula die afgestemd zijn op de behoefte van de bedrijven in de regio’s. Ook zijn er verschillende minoren ontwikkeld op initiatief van hightech bedrijven waar hbo-instellingen op zijn ingesprongen.
Toegenomen inspanningen van Nederlandse hightech bedrijven op het gebied van R&D en innovatie vragen om meer masters en PhD’s op Bèta gebied, zowel generiek als gespecialiseerd. Intussen hebben vijftien bedrijven toegezegd om het tekort aan hoogopgeleide technici in Nederland te lijf te gaan door studiebeurzen beschikbaar te stellen waarmee studenten na afronding van hun bachelor ook een master kunnen volgen. Diverse onderzoeksprogramma’s, projecten, interactieve seminars en gerichte kennisoverdracht in landen met hoog opgeleide kenniswerkers hebben er inmiddels toe geleid dat meer en meer internationale kenniswerkers Nederlandse opleidingen en bedrijven weten te vinden en zich voor langere tijd in Nederland vestigen.
Het programma Individual international Human Resource Development guide (iHRD) zal een extra impuls geven aan het percentage internationale techniekstudenten dat hun loopbaan daadwerkelijk bij Nederlandse bedrijven aanvangt. iHRD wordt ontwikkeld in opdracht van RVO in het kader van het programma ‘Make it in The Netherlands’. Met deze initiatieven bouwt de Nederlandse hightechindustrie een stevige concurrentiepositie op ten opzichte van andere kennisregio’s in Noordwest-Europa en daarbuiten. De ingeslagen weg zal onverminderd worden voortgezet. Speciale aandacht wordt er geschonken aan de toename van vrouwelijke studenten en het behoud van 55+ technici.
Naast het vergroten van de verdienkracht van bedrijven en dus van Nederland, is een tweede doel een infrastructuur te scheppen die een leven lang leren voor de individuele werknemer garandeert. Hier dragen vooral de Centra voor Innovatief Vakmanschap en Centres of Expertise aan bij, maar ook het verder ontwikkelen van het landschap aan minoren. De Human Capital agenda van HTSM is in de regio’s Zuidoost Brabant en Twente tot volle wasdom gekomen. Zowel bedrijven als opleidingsinstituten zijn actief betrokken. Maar ook de regio’s Noord- en Zuid-Holland en de Noordelijke provincies zijn flink op weg om programma’s te implementeren.
De laatste PMI-gegevens lieten een verdere teruggang zien in de Nederlandse industriële sector. De matte…
Het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 (CSBN 2024) biedt een beeld van de steeds complexer wordende digitale…
De klimaatdoelen raken uit het zicht. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in…
Efficiënt, voordelig en duurzaam: zo goed als nieuwe demonstratiemachines met de modernste technologie tegen aantrekkelijke…
Het metaalbedrijf Wil Waelbers Design (WWD), gevestigd in Nederweert, is failliet verklaard. WWD was gespecialiseerd…
De producenten in de industrie waren in oktober negatiever dan in september. Het vertrouwen ging…