Categories: Actueel

Langdraaier versterkt zich

Dit blijkt uit het gesprek dat Vraag & Aanbod had met managing director Ronald van Uffelen. Hoewel in de fabriek van Marvo ook wel machines staan voor het kortdraaien, is het bedrijf specialist in het langdraaien van lange en slanke delen. Het verspanen gaat in grote series vanaf zo’n 1.000 stuks en in zowel kunststof als metaal zoals staal, aluminium, RVS en messing. Er worden onderdelen gemaakt voor de voedselindustrie, voor medische apparatuur zoals operatierobots en beademingsapparatuur en schokdempers voor motorfietsen, maar ook voor ASML, de fabrikant van machines voor het maken van chips voor de computerindustrie. ‘Eigenlijk maken wij geen werkstukken, maar runnen wij processen’, legt managing director Ronald van Uffelen uit. ‘Je hebt bijvoorbeeld te maken met een eis van de klant dat de tolerantie 13 mu bedraagt. Daarvoor moet het proces constant genoeg zijn voor de klant. Maar je kan een meetfout maken of er kan variatie in het productieproces zitten. Daar moet je allemaal rekening mee houden. Daarom willen we in dit geval binnen de 7 mu blijven. Anders heb je kans op uitval, veel afval of je moet alles handmatig gaan controleren waarbij dan weer kansen op fouten mogelijk zijn.’

De bewerking van een staaf in een van de langdraaimachines van Marvo.
 

Nieuwe scanner

Het meten van langdraaiproducten is niet altijd even gemakkelijk. Voor het snel kunnen meten van buitencontouren van verspaande producten heeft Marvo onlangs een Sylvac Scan F60LT scanner in gebruik genomen. Want de eisen die de klant aan de producten stelt, luisteren nauw. Zo produceert Marvo langdraaiproducten waarbij de diameter een maximale afwijking van 5 mu mag hebben en een Ra-waarde onder de 0,2 moet hebben, wat een extreem glad product betekent.


Marvo nam de scanner van Zwitserse makelij in maart van dit jaar in gebruik. De scanner kan snel grote aantallen producten meten. ‘We hadden al eerder naar meetmachines als deze gekeken, onder meer op de Control Messe in Stuttgart. Ze hebben daar allerhande meetapparatuur en de trend is toch wel optisch meten. Uiteindelijk kwamen we bij Andes Meettechniek – de Nederlandse importeur van Sylvac terecht voor een scanner speciaal voor cilindrische delen. Belangrijk hierbij is om te kijken naar de lichtbron. Bij ronde producten heb je namelijk het probleem dat het normale wit licht zich verspreid. Je moet echt vermijden dat je dit effect hebt. Telecentrisch licht wordt in een rechte lijn uitgezonden en buigt niet af’, aldus


Maar de Sylvac heeft volgens Van Uffelen ook nog andere voordelen. Zo is de scanner voorzien van een bewegende camera die kan tilten (kantelen) en zo ook onder een hoek de schroefdraad kan meten. Ook kalibreert de Sylvac zichzelf, dat betekent dat de scanner gewoon in een productieomgeving kan staan en niet speciaal een geconditioneerde omgeving vergt.

Achterstanden wegwerken

Vorig jaar nam Marvo de langdraai-activiteiten van Gorree in Vorm over, van oorsprong een slijperij voor gereedschappen, maar eveneens in het bezit van vier langdraaimachines. De eigenaar wilde er mee stoppen en kon geen opvolging vinden. Van Uffelen ontmoette hem op de beurs ESEF, en het kwam uiteindelijk tot een overname. ‘Half mei 2018 hebben de we de klap erop gegeven en begin juni hebben we alles vanuit Venray hier naartoe verhuisd. Het bedrijf was kort daarvoor ook al verhuisd vanuit Reuver. Daardoor waren er in het bedrijf flinke achterstanden opgelopen, soms tot wel drie maanden. We hebben er het hele jaar flink aan moeten trekken om de achterstanden weg te kunnen werken. Om de bestaande klanten toch goed te kunnen bedienen, hebben we een beetje op de rem getrapt met nieuwe klanten. Dat voelde wel heel erg ongemakkelijk. Want normaal hebben we een levertijd van drie tot vier weken. Maar ik hoorde later dat meer bedrijven het druk hadden en problemen hadden met levertijden. Maar het loopt nu weer mooi hier.’

Overigens loop je als leverancier bij Marvo wel het risico dat je de schaatsen uit het vet moet halen en aan de bak moet. Zelf schaatst Van Uffelen de alternatieve Elfstedentocht met een aantal kennissen en vrienden in Marvo schaatskleding op de Weissensee, maar bij de eerdere aankoop van een machine maakte hij een Duitse leverancier als grap duidelijk dat hij de machine alleen zou kopen als deze zou komen schaatsen op de Ireen Wüst schaatsbaan in Tilburg. En dat gebeurde. ‘Dezelfde truc heb ik nu uitgehaald bij Sylvac. Deze man komt in oktober hier schaatsen en ik hoop dat ik hem tegen iemand anders kan laten schaatsen. Het is gewoon voor de lol, maar het trekt ook de aandacht. En het past bij ons. Schaatsen is een hele technische sport waarbij het draait om de juiste balans en houding’, vertelt managing director Ronald van Uffelen.

Typemachine

Door de overname van Gorree steeg de omzet van Marvo met zo’n twintig procent. Het bedrijf ontstond in 1947 uit Philips Volt, de fabrikant van onder meer buizenradio’s. Technische medewerkers van het bedrijf, besloten na de Tweede Wereldoorlog voor zichzelf te beginnen, dat werd een gereedschapsmakerij waaruit later de Marvo draaierij werd geboren. In 1996 controleerde Van Uffelen als registeraccountant de boeken van het bedrijf, en zag dat je wel wat van het bedrijf kon maken. ‘Het was in de tijd dat ik eraan dacht om misschien wel wat anders te gaan doen. En het leek mij wel wat. Het was wel een bedrijf waar automatisering nog ver was te zoeken. De rekeningen werden er nog getypt op een IBM typemachine. En in de fabriek werkten toen nog 24 mensen. We zijn nog gegroeid naar 32, maar nu werken er vanwege mechanisering, automatisering en verhoogde efficiency nog 17.’

Industrie 4.0

Inmiddels is er veel veranderd binnen Marvo. Zo hebben de CNC-draaibanken bijvoorbeeld automatische staafaanvoer. Moesten de staven voorheen allemaal met de hand worden geladen, nu wordt eenvoudig een heel magazijn leeg gedraaid. Ook werd een geautomatiseerd gereedschapsbeheersysteem in gebruik genomen. Medewerkers kunnen hierbij inloggen met hun vingerafdruk en de gereedschappen voor een order uit de kast nemen. Deze worden vervolgens automatisch afgeboekt. De kast bewaakt het minimum voorraadniveau en stuurt automatisch via e-mail orders door voor gereedschapsleveranciers. Dit verhoogt de efficiency en verlaagt de kans op stilstand omdat de aanwezigheid van gereedschappen beter is gegarandeerd.


En in de nabije toekomst wil Van Uffelen toe naar nog meer digitalisering, naar industrie 4.0. Zo moeten de meetgegevens volledig worden geautomatiseerd waarbij deze worden gekoppeld aan producten, orders en meetmiddelen. De metingen worden direct opgeslagen en zijn zo altijd digitaal beschikbaar. ‘Alles wordt digitaal’, besluit Van Uffelen.

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

2 dagen ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

2 dagen ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

2 dagen ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago