Laser groeit sneller dan werktuigmachines

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De laser is niet meer weg te denken uit de maakindustrie. Licht wordt voor tal van toepassingen ingezet. Het veelvoud aan mogelijkheden is overweldigend. Is dat misschien de reden waarom Lasys niet echt groeit?

Lasys in Stuttgart trekt gemiddeld de laatste edities zo’n 5.600 bezoekers, dit jaar 200 meer. Het aantal exposanten schommelt rond de 189, maar ondertussen komt 40 procent van buiten Duitsland. Dit jaar komen er zelfs acht exposanten uit China. En van de bezoekers komt bijna een kwart van buiten Duitsland naar Stuttgart gereisd. ‘Maar alles van naam en faam in de industrie heeft zich vooraf geregistreerd als bezoeker. Van alle grote bedrijven uit alle sectoren komen medewerkers’, zegt Gunnar Mey, hoofd industriebeurzen bij de Messe Stuttgart. En dat typeert de laserindustrie: toepassingen van de laser zijn zeer breed.

Laser CNC-bewerkingscentra

En dat merken de bedrijven. De orderintake bij de Duitse laserproducenten groeide vorig jaar met 10 procent, tot meer dan 1,3 miljard euro. ‘De vraag naar lasersystemen groeit sneller dan die naar werktuigmachines waar de orderintake met 7 procent toenam’, schetst Gerhard Hein van de VDMA-sectie Laser Systems de snelle marktgroei. De automobielindustrie is een van de grote afzetmarkten, maar bij de branchevereniging ziet men ook een groeiende interesse van de kant van de werktuigmachinefabrikanten. Dat was dit jaar ook op de beurs in Stuttgart zichtbaar. Voor het eerst nam GF Machining Solutions deel. De Zwitserse machinebouwer breidt niet alleen de lijn CNC-machines voor het laserbewerken van onder andere matrijzen uit, maar biedt nu ook een oplossing voor het ultraprecies bewerken van microcomponenten. Dit laatste is te danken aan de overname van het Amerikaanse Microlution, dat femtoseconden lasers bouwt voor onder andere het bewerken van stends, micro-elektronica of zelfs componenten uit de halfgeleiderindustrie. GF Machining Solutions zag de vraag naar lasersystemen vorig jaar met meer dan 10 procent toenemen. 

Complete oplossingen

De gebruikers van lasersystemen zoeken wel steeds vaker complete oplossingen. ‘Ze zoeken niet alleen een leverancier voor het laserproces, maar ook voor alle processen daarom heen’, zegt Jörg Lässig, directeur van Sitec. ‘De uitdaging voor ons is het hele proces aan te bieden.’ Hij ziet de vraag eigenlijk in alle sectoren groeien en ook in alle landen, waarbij de investeringsvraag met name in de Oost-Europese landen sterk aantrekt. Ook Trumpf ziet dat de vraag naar complete oplossingen toeneemt. Omdat het dikwijls om nichemarkten gaat, zoekt de laserspecialist samenwerking met andere partijen. ‘We werken samen met de machinebouwers die gespecialiseerd zijn in zo’n niche’, zegt Rüdiger Brockmann, bij Trumpf Laser Technik hoofd branche- en productmanagement. ‘Op Lasys presenteren we systemen die goed te integreren zijn’.

 

De primeur bij Trumpf was de nieuwe generatie fiberlaser TruFiber 2000, een single mode laser met een maximaal vermogen van 2 kW. Deze nieuwe laserbron wordt als complete set aangeboden aan machinebouwers, inclusief scanner optiek, sensoren en een vision systeem, zodat dit zo in bijvoorbeeld een lasersnijmachine kan worden geïntegreerd. De trend bij de laserbronnen gaat overigens richting betere straalkwaliteit, omdat daarin de sleutel voor een efficiënter proces zit. Door de betere straalkwaliteit vergroot Trumpf de inzetbaarheid van een scannersysteem, omdat deze een groter bereik heeft. In combinatie met een speciale scanstrategie ontstaat zo het Wobbellassen, wat een hogere proceszekerheid oplevert en een beter lasnaadkwaliteit.

 

www.messe-stuttgart.de/lasys/