‘Je kunt de EN 1090-1 vergelijken met een ISO 9000, alle procedures om te komen tot stalen/aluminium dragende constructies moet je vastleggen en dat moet je dan ook nog eens laten certificeren’, weet Michel Faes, area manager bij Migatronic. ‘Op onze website hebben we een speciale plek voor de EN 1090 met uitleg, veelgestelde vragen en een wizzard die leidt naar de nodige lasmethodebeschrijvingen LMB’s.´
‘Staalconstructeurs hebben sinds 2010 de gelegenheid gehad om zo’n CE-verklaring te verkrijgen. ‘De grotere staalconstructeurs hebben dit voor elkaar of bijna, maar de kleinere bedrijven kijken nog steeds de kat uit de boom’, is de mening van Albert van Bakel, directeur van Migatronic Nederland. ‘Begin dit jaar hebben wij samen met onze dealers zo’n 170 staalconstructeurs benaderd en daaruit blijkt dat de kleinere het wel geloven. Die hebben gewoon moeite om het hoofd boven water te houden, laat staan dat ze extra kunnen investeren in het verkrijgen van een CE-verklaring. Ze krijgen daar buikpuin van en stoppen hun kop in het zand’, concludeert Van Bakel.
Een van procedures die de staalconstructeurs voor elkaar dienen te hebben zijn de toegepaste lasprocedures. ‘Op onze website hebben we een speciale plek voor de EN 1090 met uitleg, veelgestelde vragen en een wizzard naar de benodigde lasmethodebeschrijvingen (LMB’s) die vereist zijn volgens de EN 1090-1′, vertelt Faes. ‘Migatronic heeft al in een vroeg stadium de benodigde lasmethodebeschrijvingen voor executieklassen 1 en 2 opgesteld. Dat is allemaal verzorgd door het concern in Denemarken.’
Volgens Van Bakel gaat het om zo’n 16 lasprocedures waarvan de LMB’s zijn opgesteld en die allemaal afzonderlijk ook weer zijn gecertificeerd door het Deense Force Technology. ‘Voor elke gecertificeerde lasprocedure rekent een certificeerder zo’n 1.000 tot 2.500 euro. Als je nagaat dat hier in Nederland een gemiddelde staalconstructeur met drie tot vijf lasprocedures werkt, dan kan een staalconstructeur met onze LMB’s zo’n 3.000 tot 10.000 euro besparen. En daarmee kun je op zijn minst een flinke aanbetaling doen voor een nieuwe lasinverter’, oppert Van Bakel.
Als je in het bezit bent van een van de drie Migatronic series MIG/MAG-lasinverters dan kun je gratis beschikken over gecertificeerde lasprocedures. Deze zijn met betrekking tot de norm EN 1090-1 alleen afgestemd in de uitvoeringsklasse EXC1 en EXC2. ‘De norm stelt regels voor vier uitvoeringsklassen, maar met de eerste twee kun je het gros van de staalconstructies onder certificaat uitvoeren’, stelt Van Bakel.
De uitvoeringsklassen EXC1 en EXC 2 gelden voor de volgende lasspecificaties: staal tot en met kwaliteit S355 met materiaaldiktes van 2,1 tot 24 mm in combinatie met massieve lasdraad met diameters van 1 en 1,2 mm, met menggassen vallend onder de M21 groep voor alle lasposities en buisdiameters groter dan 500 mm en bij diameters tussen 150 en 500 mm alleen voor de lasposities PA en PC.
Goede lasprocedures zijn onder andere vereisten om een CE keur te mogen afgeven op je dragende staalconstructies. Wil je meer weten over wat er nog meer bij komt kijken dan kun je meedoen aan de praktijkgerichte voorlichtingsbijeenkomst ‘CE-markering van stalen en aluminium constructiedelen volgens NEN-EN 1090′, die worden georganiseerd door het Aluminium Centrum . Er zijn er nog drie te volgen, te weten: op 18 november in Bathmen; 25 februari in Bergen op Zoom en 2 december in Marum.
Ook PKM begeleidt staalconstructeurs die met deze norm te maken krijgen. Bijvoorbeeld met het opstellen en implementeren van het Interne Kwaliteitshandboek, gericht op de eisen uit de NEN-EN 1090-1 of met het opstellen van technische documenten waarin ook de organisatie rond het lassen beheerst wordt. Hierbij is het uitgangspunt dat bedrijven met de onderliggende informatie kunnen laten zien, dat ze volgens de norm hebben gewerkt.
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…