Lassen en lasersnijden

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

EuroBlech bevestigd de doorbraak van de fiberlaser. Fronius meldde in Hannover dat in Europa maar liefst 837 duizend lassers staan geregistreerd.

Dit en nog veel meer staat in de Special ‘Lassen en (laser)snijden’ die vandaag als bijlage (16 pagina’s) verschijnt bij de reguliere Vraag en Aanbod.

Lassers

In Europa verdienen bijna twee miljoen mensen hun boterham met verbindingstechnologie. Om precies te zijn: het werk van 1,9 miljoen Europeanen houdt direct of indirect verband hiermee. Onder hen zijn in heel Europa liefst 837 duizend lassers.Deze cijfers heeft Fronius bekendgemaakt tijdens Euroblech 2010. Hiermee wil de Oostenrijkse fabrikant van lasapparatuur het belang van deze sector onderstrepen.

Dat belang reikt veel verder dan de automobielindustrie. Behalve de 837 duizend lassers, zijn nog eens zo’n 150 duizend mensen dagelijks bezig met werk dat direct verband houdt met het lassen, bijvoorbeeld lascontroleurs, coördinatoren en lastrainers.

Fiberlaser

In de Vraag en Aanbod bijlage geeft Luc De Smet een overzicht van de producenten die met een fiberlasersnijmachine naar Hannoiver waren gekomen. Dat zijn achtereenvolgens: Trumpf, Salvagnini, Bystronic, Amada, Prima Finn-Power, Balliu, Hypertherm, LVD en Mitsubishi.

Fiberlasers presteren op vele vlakken sterk. Ze snijden niet alleen staal, roestvast staal en aluminium, maar ook koper en messing en andere materialen die een CO2-laser minder makkelijk slikt. Er wordt minder energie in het materiaal gebracht vergeleken met een CO2-laser. Dat zorgt ervoor dat de materiaaleigenschappen aan de snijranden nauwelijks of niet meer beïnvloed worden en de laser nog dichter bij het watersnijden schuift.

Maar uiteindelijk gaat het niet zozeer om kW’s en G’s maar wel of je de klus klaart of niet. Grofweg presteren vezellasers nog steeds beter in dunne plaat – hoewel de limieten snel opschuiven- terwijl CO2-lasers het beter doen in dikkere plaat. Wie veel verschillende soorten klussen heeft, komt met die laatste dus vaak nog beter weg. Wat goed snijdt, is niet noodzakelijk goed voor lassen.

Kortom, houd niet alleen rekening met de laser en de machine maar met je gehele operatie.

 Lassen en lasersnijden.