LaSys 2012: nieuwe materialen vragen om laser

‘Om gewicht te besparen zie je de trend dat men verschillende materialen in een product inzet. Multimateriaalverbindingen zal een van de thema’s worden in de komende tijd.’ Dat denkt ook professor Thomas Graf, die aan de universiteit van Stuttgart het ISFW leidt, een onderzoekinstituut naar straalgereedschappen. Met de groene laser slagen de Zuid-Duitse onderzoekers er in om koper te laserlassen.

Ze hebben recent ook succesvol remote welding toegepast op aluminiumlegeringen, iets dat tot nog toe lastig is vanwege de weerkaatsing van het licht door het aluminium. Staal en aluminium lassen is een ander onderzoekstraject, als voorbeeld van de multimateriaalverbindingen. Graf en Löffler namen deel aan een forumdiscussie op Lasys.

All in one

Op de beurs werden heel wat innovaties uit de lasertechnologie getoond. Een van de sterk groeiende toepassingen is het microbewerken met de laser. De Zwitserse machinebouwer Swisstec lanceerde op de beurs in Stuttgart de ultracompacte MFT 80, een complete laserbewerkingsmachine die amper 80 bij 80 centimeter meet. Hij kan dus door de voordeur naar binnen. De machine kan zowel met een fiber- als een femtosecondelaser worden uitgerust. Alle aggregaten zijn in de compacte machine weggewerkt. Een all in one, bestempelt Eduard Fassbind, ceo van Swisstec, die staaltje Zwitsers precisiewerk.

‘Met deze machine bieden we klanten een gemakkelijke opstap naar de kortepuls lasers’, legt hij het idee achter de machine uit. Toepassingen zijn te vinden in bijvoorbeeld het snijden van stents uit titaan of andere buisvormige producten. Swisstec bouwt de machine modulair op. ‘Je kunt er ook vlakke producten op snijden en eventueel extra NC-assen op plaatsen zodat je een volledig synchrone vijfassige beweging kunt maken. We richten ons echt op de toeleverancier die niet weet wat hij morgen snijdt.’ Swisstec zoekt momenteel nog een importeur in Nederland. ‘De Nederlandse markt is wel interessant voor ons omdat hier partijen zitten voor wie deze machine geschikt is.’

Remote is uit

Opvallend op Lasys was dat er geen enkele opstelling stond voor remote welding, het afstandslassen waarbij de laserstraal via spiegels over het product wordt geleid. Dit lijkt ingehaald te zijn door de scankop die op de robot wordt geplaatst. ‘Hetzelfde idee, maar je bent veel flexibeler omdat je een groter bereik hebt en je ook 3D constructies met de laser kunt lassen’, zegt Wouter Zweers van AWL Techniek, een van de Nederlandse exposanten op de beurs. Een nog efficiëntere oplossing voor een hogere benutting van de laserbron tijdens het lassen is het beam switch management systeem van het Nederlandse bedrijf. Twee of meerdere robots lassen aan één werkstuk en de laserbron schakelt steeds van de ene naar de andere robot.

Robotscanner is in

Dat je laserbronnen zeer efficiënt kunt benutten, liet Weil Engineering zien. Zij hebben in de fabriek in Mühlheim (tussen Freiburg en Basel) een installatie opgebouwd voor de volautomatische productie van drukvaten met warmtewisselaar, die gebruikt worden om de warmte van zonlicht om te zetten in energie voor de verwarming van het huis. Weil Engineering koppelt twee laserbronnen van elk 8 kW aan acht bewerkingsplekken. Voortdurend wordt er geschakeld en levert ofwel één laserbron de laserstraal af aan één werkstation of – bij een aantal lasbewerkingen – gaan de laserstralen van beide machines naar het werkstation.
‘Bijvoorbeeld als we de buizen van de warmtewisselaar lassen. Dan doen we met scannerlassen met twee stralen gelijktijdig’, aldus Richard Petersen van het Duitse bedrijf. Bijzonder is dat men bij de scantechnologie combineert met een visionsysteem: elke keer wordt een beeld gemaakt van de buizen van de warmtewisselaar voor de exacte positie. De totale lastijd aan het product is minder dan een minuut. De laserbronnen zijn 85 procent van de tijd ingeschakeld. Eerder bouwde het bedrijf al productielijn waarop momenteel jaarlijks een miljoen drukvaten voor vrachtwagens worden gelast.

Weil Engineering demonstreert de installatie op 11 en 12 juli tijdens de Technology Days. Dan gaat men ook in enkele lezingen dieper in op de technologie.

De eerstvolgende LaSys  is van 3-5 juni 2014

Franc Coenen

Recent Posts

Hydrauliek veilig ontluchten of drukloos maken met Safety Bucket

De Hydraulic Safety Bucket wordt gebruikt om een hydraulische installatie of component veilig te kunnen…

3 dagen ago

Omron + Dassault Systèmes op tour door Europa

Omron Industrial Automation en Dassault Systèmes starten dit najaar de ‘Make It Excellent’-tour door Europa met…

3 dagen ago

Partnership Heudra en Rodin Machining

Rodin Machining, een snelgroeiende metaalbewerker gespecialiseerd in CNC draaien- en frezen, kondigt een strategisch partnership…

3 dagen ago

Productie in Duitse machinebouw zakt onverwacht in 2024

De productie in de Duitse machinebouwsector zal in 2024 naar verwachting met acht procent dalen,…

3 dagen ago

Aandacht kleine bedrijven voor online veiligheid vermindert

Digitale veiligheid blijft in de samenleving en economie van levensbelang. Het algemene kennisniveau en de…

3 dagen ago

Valk Welding breidt Europees netwerk uit met Finse vestiging

Valk Welding heeft zijn netwerk uitgebreid met een filiaal in Finland. Dat maakte de specialist…

4 dagen ago