Laura Metaal Fabrications investeert in dubbele lasrobot (met filmpje)

Om beter te kunnen inspelen op de wensen van de klant heeft Laura Metaal Fabrications geïnvesteerd in een lasrobot met dubbele manipulator. ‘Het is niet zozeer de lasrobot, maar wel het formaat waarin we ons onderscheiden’, meent Friso de Vries, managing director van Laura Metaal Fabrications.

De installatie meet 36 meter met twee lasrobots die afzonderlijk van elkaar kunnen lassen. Daarnaast bestaat het uit twee opspanstations, zodat als aan het ene product wordt gelast het ander kan worden ingespannen. Stalen producten van 2,5 meter breed met een totaalgewicht van 6 ton (inclusief lasmal) kunnen 360 graden worden gedraaid. De opspanbreedte bedraagt 14 meter. ‘Dat is afgestemd op de markt voor lange gelaste profielen. In de trailerbouw wordt bijvoorbeeld standaard gewerkt met maximale lengtes van 12 meter. Met de 14 meter zijn we klaar voor de toekomst, daarbij is 14 meter ook de maximale zetbreedte van onze kantbanken, waarvan de grootste de 14,5 meter 2.000 tons monoblok kantbank van de Turkse producent Ermaksan is. Na een periode van testen en proefdraaien (zie filmpje op het Vraag & Aanbod you tube-kanaal Maakindustrie) is de nieuwe aanwinst deze maand volledig in gebruik genomen.

Samenwerking met Cloos

Laura Metaal heeft gekozen voor een lasrobot van het Duitse bedrijf Carl Cloos Schweißtechnik GmbH. ‘Daarmee hebben we niet direct gekozen voor de goedkoopste, maar wel in vertrouwen en service.’, zegt plantmanager Ernst Reijns Ook het gevoel dat je hebt met een leverancier is volgens de plantmanager bepalend geweest voor de keuze. Voor wat betreft de service zit Cloos Benelux in het Belgische Tienen relatief dicht bij Eygelshoven. ‘Cloos behoort tot de pioniers van de lastechnologie en de internationale marktleiders. Door hun expertise in zowel booglassen als robottechnologie te combineren, bieden ze ons én onze klanten de meest geavanceerde oplossing.’
De lasrobot maakt gebruik van offline programmering. Dat houdt in dat de werktekeningen automatisch worden ingeladen, terwijl de installatie in bedrijf is. Hierdoor kan men programmeren zonder de robot te onderbreken, waardoor de robot ook kleinere series efficiënt kan produceren.

 

Kennispartner en co-creator

Met de investering is Laura Metaal klaar voor de toekomst. ‘We lassen relatief gezien nog veel met de hand. Daarnaast weten we dat goede lassers steeds moeilijker zijn te vinden. Vandaar dat we met deze lasrobot wat minder afhankelijk zijn van de arbeidsmarkt. Verder garandeert de geautomatiseerde lasrobot een repeteerbare kwaliteit, efficiencyvoordelen en een verbeterde flexibiliteit.’ Ook vergroot de nieuwe installatie de capaciteit en productrange van Laura Metaal Fabrications.
‘De nieuwe installatie garandeert een hoge output tegen zero defects en stelt ons in staat nog flexibeler te opereren. Daardoor kunnen we zowel nieuwe als bestaande klanten nog beter bedienen. Dat zijn bedrijven in onder andere de wegenbouw, yellow goods, scheepsbouw, machinebouw, staalconstructies en de agrarische sector. We vormen voor deze bedrijven niet alleen een leverancier, maar vooral een kennispartner en co-creator’, vertelt De Vries. Reijns vult De Vries aan: ‘We zijn uitgebreid gecertificeerd. Om er een paar te noemen: NEN-EN-ISO 9001:2008 gecertificeerd voor de organisatie en voor lassen voeren we de lascertificaten ISO 3834-2, CPR – 1090 – 1 en CPR – 1090 -2 klasse 3. Dit betekent dat wij in staat zijn om het meest kritische laswerk perfect te kunnen uitvoeren. Voor alle activiteiten rondom het laswerk hebben we zelfs een lasingenieur in dienst. Voor al onze bewerkingen zijn wij in staat toleranties te leveren die onze klanten binnen hun marktsegmenmt eisen. Tot slot zijn wij ook gecertificeerd voor herwaarmerken volgens het TÜV Rheinland certificaat DIN EN 10204. Laura Metaal ontwikkelt zich steeds verder op het gebied van research & development. De afdeling groeit nog altijd sterk in omvang: van de tweehonderd medewerkers die in totaal werken bij Laura Metaal, zijn er inmiddels acht werkzaam binnen R&D.

Compleet

De Vries: ‘We produceren seriematige en samengestelde producten en hebben daarbij de volledige keten in handen: van coilinkoop en het bewerken van staal tot het compleet samenstellen van producten. We hebben de bewerkingen snijden, zetten, verspanen, ponsen, knippen, oppervlaktebewerken en lassen in huis. Wij zijn goed in het produceren van masten en specialist in het zetten van lange producten met nauwkeurige toleranties. Daarvoor hebben we de beschikking over hydraulische kantbanken. In tandem-gebruik kunnen de Mengele zetbanken tot 12 meter zetwerk maken, maar met onze Ermak 2000 tons monoblok kantbank kunnen we tot 14,5 meter zetten.’

Met de freesmachines en snijmachines van ABB, Kuhlmeyer en Sato kan Laura Metaal op verschillende manieren lasafschuiningen maken van zeer precies tot zeer goedkoop. ‘Op lasgebied hebben we de beschikking over diverse lasstations en de nieuwe lasrobot. Hiermee lopen we voorop in Noordwest-Europa en we hebben de ambitie om voor specifieke segmenten tot de top 3 van de wereld te behoren. De investering in de lasrobot sluit hierop aan. We vinden het belangrijk om een co-creator te zijn voor onze klanten en zien het daarom als een vanzelfsprekendheid om steeds die extra stap te zetten. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten tekenen we uiteraard alle modellen in 3D, maar dit kunnen we combineren met een finite element analysis, dynamische simulaties en testen. Door in elke situatie te streven naar het beste resultaat, kunnen we onze ambities waarmaken en klanten just in time beleveren’, aldus De Vries.

Laura Metaal Fabrications

Carl Cloos Schweisstechnik GmbH neemt deze week deel aan Schweissen & Schneiden en staat in hal 9, stand 9C42.  

LAURA METAAL

Laura Metaal Holding bestaat uit vier onderdelen, waarvan de aandelen voor de helft in handen zijn van Tata Steel en de andere helft door een private investeerder. Vanuit Eygelshoven zijn de divisies Fabrications (samengestelde producten), Sheet Pile (damwanden) en Road Safety (permanente en tijdelijke bermbeveiliging) actief. Met deze producten worden jaarlijks zo’n 20.000 ton staal verwerkt tot eindproducten of subassemblies. Sinds kort heeft Fabrications vestigingen in de Verenigde Staten en Australië.
Laura Metaal Staalcenter Maastricht (met nevenvestiging in Beverwijk) houdt zich bezig met de verwerking, handel en opslag van warmgewalst hogesterktestaal. Per jaar wordt er circa 400.000 ton staal verwerkt. In Maastricht werd in april dit jaar de Fimi decoiler geupgrade met een nieuwe voorrichtwals en twee nieuwe richtmachines. Hiermee kunnen nu rollen staal tot 25 mm dik (breedte 2.000 mm) met een vloeigrens van 550 MPa of 6 mm dik (breedte 2.000 mm) en een vloeigrens tot 1.200 MPa kunnen worden verwerkt.

Steelport

Laura Metaal Fabrication is regelmatig op zoek naar goede vaklieden. Dat wordt steeds meer een uitdaging. Veel jongeren vertrekken namelijk uit Maastricht om elders te studeren. In Maastricht hebben daarom mede om deze reden acht Maastrichtse staalbedrijven, gevestigd in de Beatrixhaven, twee jaar geleden een samenwerkingsverband gelanceerd: Steelport Maastricht. Onder die noemer profileren Zuid-Nederlandse Buizen, Tata Steel Tubes, Feijen Service Centre, Multisteel Service Centre, Laura Metaal, Maasstaal, Steel Solutions en Vogten Staal zich gezamenlijk. Samen willen ze (jonge) mensen behouden voor Maastricht e.o., de techniek en in het bijzonder in de staal. De toekomstvisie is om samen een soort arbeidspool op te zetten waarmee ze onderling personeel kunnen uitwisselen. Voorzitter van Steelport Maastricht is Friso de Vries.

Steelport