Het project is een initiatief van FME, VNO-NCW, MKB-Nederland, Bouwend Nederland, BNA, DGBC, Koninklijke Metaalunie, NL Ingenieurs, NVTB, Slim Bouwen en Uneto-VNI en de Rijksoverheid. FME vindt dit project belangrijk omdat de bouw een belangrijke afzetmarkt is voor de technologische industrie.
Aanleiding voor dit rapport is dat steeds vaker in de markt en bij overheden de vraag opsteekt hoe gebouwen een tweede of derde leven kunnen krijgen. Dit wordt mede ingegeven door ontwikkelingen als de leegstandsproblematiek en de wens tot verdere verduurzaming via een circulaire economie. De duurzaamheid en toekomstwaarde van een gebouw nemen toe als een gebouw eenvoudiger en beter aan te passen is voor ander gebruik, ook wel adaptief vermogen genoemd. Een knelpunt waar opdrachtgevers en opdrachtnemers tegenaan lopen, is het ontbreken van een breed gedragen methode met criteria waaraan een gebouw moet voldoen om in levenscyclus ander gebruik mogelijk te maken.
Het project draagt daarmee bij aan de beleidsdoelstelling van de rijksoverheid om al in de ontwerpfase rekening te kunnen houden met het langer in de keten houden van gebouwen en bouwmaterialen. Het rapport vormt daarmee een handreiking aan alle betrokken partijen in de markt en overheid. Het is nadrukkelijk geen regulering of normering, maar een vrijwillig te benutten methode. Bij de ontwikkeling is veel waarde gehecht aan het creëren van draagvlak in de bouwsector en bij andere stakeholders. Om dit te realiseren zijn deskundigen betrokken, zowel vanuit de wetenschap als de praktijk. De inzet van technologie is onontkoombaar om de doelstellingen op het gebied van kwaliteitsborging, maar ook bijvoorbeeld duurzaamheid te halen. Samenwerking is daarbij noodzakelijk. Het cluster Bebouwde Omgeving zoekt die samenwerking en sluit aan bij lopende initiatieven. Binnen FME zijn 19 branches actief als technologieleverancier in de bouw, die zijn vertegenwoordigd in het cluster. Het aangaan van strategische allianties is er op gericht om eerder in het bouwproces betrokken te raken en meer toegevoegde waarde te leveren aan de bouwsector. De bouwketen neemt nu het inititatief en zoekt nu partners om dit gestalte te gaan geven. ‘Hierbij denken we aan bijvoorbeeld opdrachtgevers, gemeenten en projectontwikkelaars’, laat beleidsadviseur arbo & milieu bij FME, Rob van Beek weten.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…