Actueel

Leerlingaantal technische profielen vmbo stijgt met 10,4%

DUO heeft de (voorlopige) leerlingenaantallen van het schooljaar 2022-2023 gepresenteerd. Voor het tweede jaar op rij laten de aantallen een zeer positief beeld zien. Het aantal leerlingen in de technische profielen in het derde leerjaar van het beroepsgerichte vmbo (BB/KB/GL) stijgt met maar liefst 10,4% ten opzichte van 2021-2022.

Tags:

Koninklijke Metaalunie kijkt vanuit haar bijdrage aan het programma Sterk Techniekonderwijs specifiek naar de ontwikkelingen in de beroepsgerichte programma’s. Deze flinke stijging ziet Metaalunie als een duidelijk teken dat de initiatieven en activiteiten in alle STO-regio’s hun vruchten afwerpen.

Vervolgopleiding

‘Met deze resultaten zijn we blij, omdat de beroepsgerichte vmbo-richtingen van groot belang zijn voor de instroom in de mbo-metaalopleidingen. Die zijn immers nog steeds een belangrijke toegang tot het mkb-metaal’, aldus Marianne van Loenhout, beleidsmedewerker onderwijszaken bij Metaalunie. ‘Binnen STO werken scholen en bedrijven in een regio goed samen, vaak gesteund door een bedrijfsvakschool metaal. Dat blijkt van groot belang te zijn voor het verhogen van de instroom. Dat het ook nog zorgt voor meer diversiteit in de klassen is extra goed nieuws. Nu is het zaak om de leerlingen ook richting vervolgopleiding enthousiast te houden.’

Het profiel met de grootste stijging is BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) met een stijging van maar liefst 21%. Ook het voor de mkb-maakindustrie belangrijke profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) laat met 8% een flinke stijging van het aantal leerlingen zien. In 22-23 volgde 20,3% van het totaal aantal vmbo-leerlingen in basis, kader en GL, een technisch profiel (in 2021 was dat 19,5%).

Meer meisjes kiezen voor techniek

Het percentage meisjes dat kiest voor een technisch profiel in het beroepsgerichte vmbo stijgt in bijna elk profiel. In totaal kiezen er in 2022-2023 1687 meisjes voor een technisch profiel. Dit is een stijging van 21% ten opzichte van de 1396 meisjes die in 2021-2022 kozen voor een technisch profiel.

Sterk Techniekonderwijs

Vanaf september 2018 wordt er, vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 100 miljoen per jaar extra geïnvesteerd in techniekonderwijs op het vmbo. De middelen worden ingezet voor de uitvoering van regionale plannen van vmbo-scholen, mbo-instellingen, het bedrijfsleven (waaronder Metaalunie) en regionale overheid. Samen werken zij als Sterk Techniekonderwijs aan een duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs.

Tags:
De redactie

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

16 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

19 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

20 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

20 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

20 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

21 uur ago