Lekker sfeertje op beurs Elektrotechniek

‘Een aantal exposanten heeft direct na beurs weer geboekt voor de editie van 2013. En dat is een goed teken. Bovendien vonden de exposanten dat vooral de kwalitet van de bezoekers goed was’, aldus een eerste reactie van beursmanager Marloes van den Berg. Ook de bedrijven die de redactie heeft gesproken, waren niet ontevreden. Bij Igus bijvoorbeeld vertelde technisch verkoper Andreas Ehlen dat het bedrijf al best aardige leads had binnengehaald. ‘En daar gaat het uiteindelijk om.’

Met een recordaantal van 425 standhouders lijkt het met de elektrotechniek en de aanpalende segmenten toch weer de goede kant op te gaan. We troffen op de beurs enkele interessante ontwikkelingen en verschillende noviteiten.

Stevig verankeren

Bijvoorbeeld bij Tiggeloven verankeringssystemen. Dit bedrijf heeft een Toge-schroefanker TMS in het programma dat speciaal geschikt is voor verankeringen in asfalt. ‘Hierbij moet je bijvoorbeeld  denken aan het vastzetten van een vangrail. Dit gebeurt nu nog veelal met gespannen draad waarbij een paal tot aan de puinlaag in de grond moet worden gezet. Met de schroefanker kan direct bij de vangrail een schroefanker worden gezet waarop dan een voetplaat kan worden bevestigd’, legt Rogier Dijman uit. ‘In Duitsland worden deze schroefankers al veelvuldig gebruikt, niet alleen bij vangrails, maar ook bij bepaalde brugdelen.’ Tiggeloven is voorraadhoudend importeur van hoogwaardige stalen en kunststof bevestigingssystemen. Ook de benodigde hamerboren, voor beton en steen maar ook schroefgereedschappen en beitelsystemen bestemd voor de professionele markt, worden geleverd. Het bedrijf geeft advies aan de groothandel, constructeur en eindgebruiker. Selectieve distributie vindt plaats via de ijzerwaren- en technische groothandels.

Vanuit losse pols

Bij ABB wordt gedemonstreerd met de Radiomatic afstandsbesturing. Opmerkelijk is dat de besturing plaatsvindt vanuit de losse pols.  Het product is ontwikkeld door HBC/radiomatic, waarvoor ABB al decennia lang importeur-leverancier is. Productmanager Han Witteveeen geeft een korte demonstratie. Deze draadloze afstandsbesturing bestuurt kraan- en machines proportioneel of in twee stappen met beweging vanuit één hand. Je bedient de kraan dus door met je pols te bewegen. En, na wat oefeningen, is dit  een prettige manier van besturen. Uiteraard heeft de besturingsunit een gedegen veiligheidsconcept. Zo moet met een releaseknop de zender eerst worden ontgrendeld.

Doordraaien met twisterbank

Er loopt al een pilotproject bij een bedrijf dat de twisterband heeft geïnstalleerd op een robotinstallatie. De resultaten lijken gunstig. Andreas Ehlen, technisch verkoper bij Igus, is dan ook enthousiast over de nieuwe, recent geïntroduceerde twisterband. ‘De techniek is al toegepast bij de musical Soldaat van Oranje. Onder een tribune zit een twisterband. Deze kan tot 3.000 graden draaien, dat is ruim acht keer. En uitbreiding van deze unieke kabelgoot is nog mogelijk.’
Ook nieuw is de C-chain, een rupsband die geen vast punt meer heeft, maar werkt met een terugslag. Hierdoor heeft deze rups een continue omloop. Zonder overbodige aan- en teruglopen kan de ketting een drager in een continu rondgaand verkeer direct naar de volgende positie brengen en een voortdurend laden en lossen, lijmen, boren, monteren, et cetera mogelijk maken. Toepassingen zijn te vinden in handlingsystemen, vulapparatuur en voedersystemen. Maar het is ook geschikt voor pick and place-machines en stapel-, sorteer-, palettiseersystemen.

Fluitje van een cent

Filoslim, een nieuw kabelmofsysteem met 3D-afstandgaas, verkort de werktijd bij het aanbrengen van laagspanningmoffen met 80 procent. Voor het 3D-afstandsgaas zijn een speciaal vulsysteem en inspuitventiel ontwikkeld voor de tweecomponentenpolyurethaanhars. Traditioneel wordt de hars bij soortgelijke perswikkelmoffen met een inspuitpomp ingebracht. Bij het Filoslim-systeem van Filoform kan de speciaal ontwikkelde hars handmatig door knijpen worden ingebracht met behulp van de speciaal hiervoor ontwikkelde vul- en inspuitnippel. Door de nippels komt de hars pas vrij als het harsreservoir gekoppeld is aan de mof. Dankzij de slimme ontwikkeling van het 3D-afstandsgaas, dat eenzijdig is op te rekken en de kabel volledig omsluit, ontstaan gangen waar de hars door loopt zodat de mof volledig omsloten wordt met het materiaal. Met twee lagen gaas om de kabels wordt de juiste mofdikte met de minimale isolatieafstand bereikt.

Prysmian introduceerde tijdens de beurs Elektrotechniek P-Laser, een nieuwe bekabeling die hogere temperaturen aan kan dan bestaande kabels. Deze eigenschap is mogelijk gemaakt dankzij een nieuw ontwikkelde kunststof isolatie. In Italië is inmiddels al 10.000 km van deze nieuwe kabelsoort gelegd. Tony Lucignano, systeemengineer bij Prysmian, is trots het product nu in Nederland te introduceren. ‘De voordelen van de nieuwe isolatie zitten in de hogere werktemperatuur en de volledig recyclebare materialen van de nieuwe kunststof HPTE-kabel.’ De HTPE (high performance thermoplastic elastomeer) kunststof isolatiemantel is door het R&D laboratorium van Prysmiam in Delft en Italië ontwikkeld. De werktemperatuur is 20 procent hoger dan bij reguliere kabels. ‘De tempratuur van de kabel kan nu oplopen tot 130 graden. De bedrijfstemperatuur is 90 tot 110 graden Celsius’, legt Lucignano uit. ‘Een groot voordeel van een hogere temperatuurbestendige kabel is dat in noodsituaties hogere piekbelastingen van een netwerk kunnen plaatsvinden zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft voor de kabel. Een tweede voordeel is dat standaard een grotere doorvoer van de stroom mogelijk is.’
Interessant nu steeds meer overheidsinstanties en andere organisaties meer aandacht geven aan duurzaamheid is dat de kunststof isolatie van de kabel na gebruik volledig gerecycled kan worden. ‘Op een 185 mm2 kabel van een kilometer lengte wordt zo 500 kilo kunststof teruggewonnen.’ Prysmian omschrijft de kabel door deze eigenschappen als 100 procent eco-vriendelijk.

Rad van fortuin
Dit Bouw en Techiek is aanwezig op de beurs om de naamsbekendheid te vergroten. En met een rad van fortuin waarmee kleine prijsjes zijn te winnen, lukt het aardig. ‘We hebben lekker veel aanloop, vooral van jongeren. En daar moeten we het toch ook van hebben’, aldus directeur Niels Paardekooper.

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

9 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

10 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

11 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

1 dag ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

1 dag ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

1 dag ago