Categories: Actueel

Lithoz ontwikkelt 3D-printer voor technisch keramiek

De fabricage van enkelstuks of kleine series is vaak erg duur, vooral als het gaat om producten met geometrisch ingewikkelde vormen. Juist voor dergelijke toepassingen is de 3D-printer ideaal. De 3D-printers zijn bijna gemeengoed geworden, maar meestal kunnen ze alleen worden gebruikt voor het vervaardigen van delen van kunststof of metaal. De Technische Universiteit van Wenen oftewel het spin-off bedrijf Lithoz heeft een methode ontwikkeld voor het 3D-printen van hoogwaardig technisch keramiek. De machine wordt onder de naam CeraFab 7500 gelanceerd op de Hannover Messe (13-17 april 2015).

Uitharden met licht

Bij andere 3D-printers ontstaat vaak het probleem dat het materiaal poreus blijft, dus dat de materiaaleigenschappen verslechteren. ‘Met de CeraFab 7500 wordt een hoge dichtheid en een extreme sterkte en precisie bereikt’, zegt Dr John Patzer, de CTO van Lithoz GmbH. ‘De oppervlaktekwaliteit is uitstekend waardoor nabewerking absoluut niet nodig is. ‘Voor de gebruiker is het een eenvoudig proces vergelijkbaar met afdrukken van tekst op papier. Rechtstreeks vanuit CAD-gegevens kan het gewenste product worden gemaakt.
Het product wordt opgebouwd in lagen waarbij met een laagdikte van 25 tot 100 micrometer een uiterst fijn product ontstaat. Zelfs de kleinste details kunnen worden 3D-geprint. ‘3D-printing heeft grote voordelen voor de keramische industrie’, zegt Dr John Homa, ceo van Lithoz. ‘Het vereist geen mallen of dure speciale gereedschappen. Ee geometrie van het object kan eenvoudig met een paar muisklikken op de computer worden gewijzigd en het 3D-printen kan worden voortgezet.

Interdisciplinair onderzoek

In de groep ‘Additive Manufacturing Technologies’ (AMT) aan de TU Wenen grijpen machinebouw en chemie in elkaar. De exacte chemische samenstelling van het materiaal is net zo belangrijk als de LED-technologie en optica voor de juiste positie en zodat het materiaal kan uitharden. Het bedrijf Lithoz werkt interdisciplinair met specialisten in polymeerchemie, keramiek, machinebouw, procesmanagement en softwareontwikkeling, zodat ze het gehele productieproces voor industriële keramiek afdekken.

De TU Wenen en Lithoz werken al jaren met groot succes samen. Verschillende patenten zijn verleend en tal van wetenschappelijke publicaties werden geproduceerd uit de samenwerking en belangrijke onderscheidingen onderzoek en bedrijfsleven werden gewonnen met de nieuwe technologische ideeën.


TU Wenen en Lithoz staan op de Hannover Messe 2015 in hal 13, stand E10

Gerard ten Bulte

Recent Posts

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

4 uur ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

4 uur ago

Online spreekuur over cyberveiligheid

Stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) start met een online spreekuur. Deze is bedoeld voor ondernemers…

6 uur ago

Gratis digitale pocketguide voor de WoTS

MYBusinessmedia heeft een digitale pocketguide voor de Wots samengesteld. De gratis gids biedt een handig…

7 uur ago

Metaalunie: ‘Toekomst van mkb-maakindustrie vraagt om daadkracht’

'Koninklijke Metaalunie is blij met veel aandachtspunten van het kabinet, zoals het inzetten op een…

9 uur ago