Lood tijdbom voor metaalsector

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Een commissie van deskundigen van het Reach Member State Committee heeft op 5 februari besloten tot uitstel over de herclassificatie van lood. Plan was om lood bij een concentratie vanaf 0,03 procent als gevaarlijk en schadelijk voor de voortplanting te waarderen. Rond de zomer zal de zaak opnieuw worden bekeken.

‘Een dergelijk besluit heeft enorme negatieve consequenties voor de metaalproductie, en zeker ook voor de metaalrecycling. Wij zijn blij met dit uitstel maar het blijft wel als een tijdbom boven de metaalmarkt hangen’, zegt Hans Koning, directeur van de Metaal Recycling Federatie MRF.

80 procent van alle metalen

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen ECHA heeft vorig jaar lood aangemerkt als reproductietoxische stof, oftewel schadelijk voor de voortplanting. Als de EU-lidstaten deze herclassificatie nu overnemen, zal als gevolg van de ultra lage concentratiedrempel van 0,03 procent ca. 80 procent van alle metalen en legeringen niet meer kunnen worden gerecycled. Of slechts tegen enorme meerkosten en verlies aan metalen. In de meeste metalen zit namelijk wel een miniem loodgehalte. Zeker als het om gerecyclede materialen gaat.

Als bij alle inkomende metaalstromen het loodgehalte moet worden vastgesteld en die materialen moeten worden gelabeld, dan wordt recycling onrendabel en onuitvoerbaar. Alle plannen en mooie intenties van de Nederland en de EU over circulaire economie kunnen bij zo’n classificatie van lood onmiddellijk de prullenbak in. Nederland is samen met enkele Scandinavische landen voorstander van de herclassificatie. De MRF heeft de deskundigen van het Ministerie van VWS (volksgezondheid) uitgenodigd om te komen kijken hoe metaalrecycling in de praktijk werkt en hoe slecht de voorgestelde maatregel zou uitpakken.

Goed nieuws

‘Gelukkig bleek bij de andere landen er meer realiteitszin te bestaan en oog voor de enorme gevolgen. Dat is voorlopig goed nieuws voor onze sector. Immers: heel veel aangeboden materialen bevatten in min of meerdere mate looddeeltjes. Vaak meer dan de voorgestelde 0,03 procent en dat zou betekenen dat de recycling van veel materialen niet meer zou mogen zonder enorme meerkosten. Slecht voor onze sector en slecht voor de circulaire economie: die wordt flink uit het lood geslagen’, aldus Koning.

Er is tot uitstel besloten om eerst helder te krijgen wat de voorgestelde limiet betekent voor de vele varianties die in de praktijk kunnen voorkomen: nieuw en gebruikt materiaal, vaste vorm en poedervorm, legeringen en materiaal zoals slakken, waarin lood in feite een onzuiverheid is. Een wettelijke maximaal toelaatbare hoeveelheid lood moet relevant zijn voor alle varianten.

Lobby

Er is de afgelopen jaren stevig geageerd tegen het voornemen van de Europese Commissie. Zo betoogde de Europese recyclingindustrie dat zo’n maatregel de (circulaire) economie enorm zou schaden zonder dat de noodzaak van zo’n maatregel was aangetoond.
Ongetwijfeld zal de lobby tegen de maatregel de komende maanden verder worden opgevoerd. De MRF zal samen met de totale metaalketen een stevige positie blijven innemen.

Volg deze zaak op de website van MRF www.mrf.nl