Het zal inmiddels niemand zijn ontgaan: er is een wereldwijd tekort aan chips. De huidige fabrieken draaien volop en er wordt door chipmakers gepraat over de bouw van nieuwe fabrieken. Maar is het genoeg? En hoe lang duurt het voordat het chiptekort is opgelost?
Pat Gelsinger, CEO van Intel, vertelde aan CBS News dat hij verwacht dat het zeker nog meerdere jaren gaat duren voordat vraag en aanbod weer rechtgetrokken zijn.
Intel, de grootste Amerikaanse chipfabrikant, investeert miljarden in de verbouwing van hun fabrieken om de capaciteit te verhogen. Gelsinger stelt dat het van groot belang is om weer te investeren in de halfgeleiderproductie van de Verenigde Staten, omdat het overgrote deel van de chips tegenwoordig uit Taiwan komt. De productie van de VS liep in 25 jaar terug van 37 naar twaalf procent. 75 procent van alle halfgeleiders wereldwijd komt nu uit Azië.
De coronacrisis maakte duidelijk hoe kwetsbaar de wereldwijde toeleveringsketen van chips is, deze is niet in staat om snel te reageren op veranderingen in de vraag. Volgens Gelsinger heeft dat met name te maken met het feit dat fabrieken zo duur zijn om te bouwen en te onderhouden.
Naast de investering in Amerikaanse fabrieken overweegt Intel ook een fabriek in Europa, maar enkel wanneer daarvoor acht miljard aan subsidie voor wordt vrijgemaakt. In Amerika heeft president Biden vijftig miljard dollar toegezegd voor de halfgeleiderindustrie als onderdeel van het infrastructuurplan.
Gelsinger spreekt ook over de concurrentie van Taiwan Semiconductor Manufactoring Company (TSMC), de grootste chipfabrikant ter wereld. De chips van TSMC zouden dertig procent sneller en krachtiger zijn dan die van Intel. Naast leverancier van chips voor iPhones is het bedrijf vooral een belangrijke leverancier van chips voor de auto-industrie.
Ook produceert het bedrijf chips voor het Nederlandse NXP en neemt het chipmachines af bij ASML.
Mark Lui, CEO van TSMC, ziet met name de coronacrisis als oorzaak voor de chiptekorten, in combinatie met de lange en complexe toeleveringsketen (7-8 maanden). Hij ziet geen oplossing in het verplaatsen van de productie uit Azië naar andere delen van de wereld. Volgens hem is er vooral winst te behalen door meer te investeren in R&D en meer studenten op te leiden voor de sector.
Net als Intel heeft TSMC aangekondigd te gaan investeren in nieuwe fabrieken. Waar Intel spreekt over een investering van twintig miljard dollar, wil TSMC honderd miljard dollar uitgeven aan R&D, onderhoud en een of meerdere nieuwe fabrieken.
Mooie plannen dus, maar volgens Jean Schreurs, directeur bij NXP Nederland, zijn de nieuwe fabrieken geen oplossing voor de huidige tekorten. Het duurt namelijk minimaal drie jaar voordat zo’n fabriek operationeel is. Voorlopig lijkt het chiptekort dus nog niet van de baan te zijn.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…